·72 syf.····Okunma: 18 Ocak 2022 18:29 12.yüzyılın en parlak dünüşürlerinden birisi olan Abelard yaşadığı dönemde de öldükten sonra da birçok düşünürü ve din adamını etkilemiştir. Ailesinin ondan beklediği hayatı seçmeyip Parise varan yolculuğunda Heloise ile tanışmış ve hayatının en kritik dönüm noktasını yaşamamıştır. Heloise dönemin alışkın olmadığı kadın haklarını savunan özgürlüğüne düşkün bir kadın. Aşk yaşamaya başlayan ikili İlişkileri bir süre gizli kaldıysa da Fulbert aşklarını öğrendiğinde onları ayırdı ancak onlar gizlice görüşmeye devam ettiler. Heloise’nin hamile kalmasıyla ve dünyaya bir erkek bebek getirmesi ile dayı Fulbert’i memnun etmek için Abelard Heloise ile evlenmeyi önerdi. Başlarda Heloise de bunu istemese de mecburen kabul etti.
Dayı Fulbert Abelard’ın itibarlı sarsmak için dedikodular yaparak evliliği ve gizli aşkı Paris’te ifşa etti bunun üzerine Abelard karısını korumak için bir manastırda rahibe kılığında Heloise gönderdi. Bunun üzerine dayı bir gece eve baskın düzenleyerek Abelard’ı hadım etti başka bir iddiaya göre kendi bunu yaptı bu utanç ile yaşamayacağını karar veren Abelard kendini manastıra kapattı. 1125 yılından sonra bir daha birbirlerini görmen Abelard ve Heloise’nin yazışmalarını 1132 de Heloise’nin başlattığı söylenir. Günümüze bu mektuplardan sadece yedisi ulaştı. 18. ve 19. Yüzyıllarda bu aşk ve öyküleri Avrupa’da bilinir olmuştu. 20. yüzyılda ise aşkları Romeo ve Jülyetin aşkları kadar ün kazanmıştı.
Abelard kemikleri öldükten sonra Heloise’nin manastıra nakledildi. Heloise de onun yanına gömüldü daha sonra aşıklığı kemiklerinin Paris’te taşındığını inanılır ve hala bu mezarlığı ziyaret eden ziyaretçileri olduğu söylenir