Felâtun Bey İle Râkım Efendi - Ahmet Mithat Efendi
2021 4. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2021 11:48
Felatun Bey ile Rakım Efendi, 1875 yılı, Tanzimat Dönemi’nde Ahmet Mithat Efendi tarafından kaleme alınmış romantizm akımının etkisinin izlerini taşıyan bir eserdir. Kitap, dönemin şartlarına bakıldığında gayet başarılı bir kitap olmakla beraber, yanlış batılılaşmayı konu alan bir kitaptır. Kitabın konusuna gelecek olursam. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere iki ana karakterimiz var. Kitapta geçen olayların hepsi bu iki karakter, arkadaş arasında dönüyor. Bu iki arkadaş bir yerlerde denk geliyorlar ve biz onların konuşmalarına, başlarına gelenlere şahit oluyoruz. Felâtun Bey, diğer adıyla Platon, yanlış batılılaşmanın örneği olan karakterimizdir. Kendisi oldukça kibirli, gösterişli, çokbilmiş bir kişiliğe sahiptir. Kitap, romantizm akımının etkisiyle yazıldığı için iyi-kötü çatışmasındaki “kötüyü” canlandıran kişidir. Yazar çoğunlukla aşağılar, Felâtun Bey’i. Diğer karakterimiz, Râkım Efendi ise oldukça bilgili, dürüst, tokgözlüdür. O da “iyiyi” canlandırmıştır. Yazar ise onu çokça kez över, iyi bir insan olduğu için. Kitap hakkında yorumlarım ise şöyle olacak: Kitap keyifli bir kitaptı. Ona söyleyecek tek sözüm yok. Fakat yazarın araya girip olayları yorumlaması, sürekli kendi fikirlerini dile getirmesi beni çok rahatsız etti diyebilirim. Şöyle ki yazar sürekli olaylar karşısında bir yorumda bulunduğu için ben kendi yorumlarımı dile getirmekte zorlandım açıkçası. Yazar sanki beni köşeye sıkıştırdı ve yorum yapmama engel olmuş gibi hissettirdi. Ayrıca, yazarın kötü özellikleri aşağılayıp kendisinin adil davranmamış olmasını ben biraz garipsedim. “Yazarın adil davranmamış olması” ne demek? Kitap iki ana karaktere sahip fakat olayların çoğu Râkım Efendi’nin etrafında döndüğü için yazar, Felâtun Bey’in varlığını bazen unutmuş gibi hissettirdi bana. Kendisi de öyle hissetmiş olacak ki, sürekli “Felâtun Bey de vardı hatırlar mısınız? Gelin biraz da ondan bahsedelim.” tarzında birkaç yorum da yapmıştı. Felâtun Bey’e eserde yeterince yer verildiğini düşünmüyorum ben doğrusu. Diğer rahatsız olduğum konu ise İngiliz kızların hâl ve hareketleri oldu. Canan’a karşı olan tavırlarını çok doğru bulamadım ben açıkçası. Çocuk gibi kıskanmalar, ağlamalar hatta yataklara düşüp hastalanmalar vs. Bunların haricinde kitap elinize aldığınız zaman birkaç saatte bitirebileceğiniz güzel bir kurguya sahip olan bir kitap. Kitabın vermek istediği mesajı anlayabilirseniz eğer ne kadar değerli bir kitap olduğunu anlayacaksınızdır. Keyifli Okumalar! :)
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202528,2bin okunma