Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

320 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Siyasetle ilgilenen insanlar demokrasi denilen yönetim biçiminin eksiklerden uzak olmadığının bilincindeler zaten. Siyasetle ilgilenmek derken, kendi ideolojik düşüncesine uygun (haber) kanalları izleyenleri ve takım tutar gibi parti tutup destekleyenleri kast etmediğim anlaşılıyor umarım. Yazarlar bilhassa Amerika örneğinde demokrasilerin ne kadar kırılgan bir yapıya sahip olduğunu masaya yatırıyor ve demokrasilerin özellikle, dışarıdan müdahale ile değil de, kendi içinde çökmesine karşı nelere dikkat edilmelidir, neler yapılabilir sorusunu yanıtlamaya çalışıyor. Bunu yaparken bilhassa Güney Amerika, Putin Rusya'sı ve Erdoğan Türkiyesinden kötü örnekler sunmayı da ihmal etmiyor. Kitabı okunmaya değer buldum. Madem demokrasilerde, onu hayata geçirmeye çalışan ülkelerde veya yaşadığını savunan ülkelerde yaşıyoruz, o halde bu demokrasi nedir, ne olmalıdır, püf noktaları, zayıf halkaları, sorunları nelerdir, ona nasıl sahip çıkılmalıdır, iyi bilmek gerekiyor. Bu açıdan herkes okumalı. Okumalı ki bugün ülkemizde ve dünyada yaşananları daha bir iyi konumlandırabilsin.
Wie Demokratien Sterben
Wie Demokratien SterbenDaniel Ziblatt · Pantheon Verlag; 3. basım · 201937 okunma
·
112 görüntüleme
Gamax okurunun profil resmi
Demokrasinin özelliği gücün tekelden alıp bölmek. Bölünen gücü de karşılıklı olarak kontrol altında tutmak. Buraya kadar tamam. Ama uygulamada çok büyük sıkıntı. Müthiş bir denge şart. Yoksa kontrol edelim birbirimizi derken, sürekli baltalayıp iş görmez duruma da düşülebilir, ki farklı fraksiyonların elinde olan gücün sacayakları da tam da bunun yapıyorlar. Özgürlük ve kapitalizm vurgunu bu bağlama sığdıramadım. Açmak istersen, okumak, anlamak isterim... 🙂
Gamax okurunun profil resmi
Şirketler hükümetlere hükmediyor. Bunun altını çizelim. Tamam seni yormayacağım. Neyi kast ettigini de anladım sanırım. Don't look up filmini izledin mi? İzlemediysen izle... 🙂
Yüksel Yüksel okurunun profil resmi
Eyvallah ...da...demokrasi denilen yönetim biçiminin kendisinin eksiklerden uzak olmadığını, yani sorunsuz, mükemmel yönetim biçiminin olmadığını siyasetçiler farkında... tamam.. da... bize hep şu dendi " Demokrasi, kötünün en iyisi "... Sorunun temeli ; kendisinin - demokrasinin- zararlı, yanlış, en kötü yönetim biçimi olması ve bunu siyasetçilerin ve halkın kavramakta zorlanmaları. Tiranları demokrasi doğuruyor. Demokrasinin arkası tiranlık. Platon yıllar önce bunu görmüş ve açıklamış. Daha başka söze gerek yok. Mevcut egemen kapitalist sistemin dayanağı, kardeşi demokrasi. Bırakın yapsınlar gibi sözde özgürlükçü ve liberal düşünce yapılarına sırtını veren sistem elbette demokrasiyi allayıp süsleyecek. Amerika boşuna demokrasi ve özgürlük sloganları atmıyor. Özgürlükler ülkesi, kapitalizmin baş kalesi. Bu kardeşliği, bu koalisyonu göremiyor muyuz. ?
Yüksel Yüksel okurunun profil resmi
Azizim, uykum var. Söz vermeyeyim ama bir ara toparlarım. Şu kadar söyleyeyim.19 yyl da iyicene palazlanan sermaye, istediği gibi at oynatabilmek için ilk hedef olarak kendine krallıkları hedef olarak seçti. Güçler ayrilığından bahsediyorsun- bunu bize matah bir şeymiş gibi sunuyorlar - ... güç dağilınca , merkezi yönetim zayıfladı ve aleme nizam verme ülkelerden, çok uluslu şirketlere geçti. Ve bunlar devlet mekanizmasını da kontrol ediyorlar. Krallıklar out, ulus devlet in, iken şimdi ise ulus devlet out, tek devlet in.. sırada bu var.. diye düşünüyorum. Bu benim hezeyanım da olabilir. Platon un devlet eline geçerse bir bak derim.
Yüksel Yüksel okurunun profil resmi
Yeni vizyona girmiş lakin filmi buldum. Oyuncu kadrosu muhteşem. Öne aldım. Her ne kadar korku filmi olsada izlerim 😀. Teşekkürler. Konuya bir ilave olsun ; İlk uluslar arası şirket,- bilinen yakın tarihimizde- " Tapınak şovalyeleri" idi. Mutlak güç sahibi Fransa Kralı Philip kalemlerini kırıp onların üzerlerini sildi. 13.yyl... Bundan kapital oluşum , büyük bir ders çıkardı. ..
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.