·479 syf.····Okunma: 26 Ocak 2022 23:50 Beni hemen anlamalısın, çünkü ben kitap değilim, çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz, yaşarken anlaşılmaya mecburum...
Oğuz Atayın okuduğum ilk eseri ve beni o kadar derinden etkiledi anlatamam. Oğuz Atay'ın bu eserinden başlama nedenim benim için değerli bir arkadaşımın en sevdiği kitap olması, bu eserde kendisini bulduğunu düşündüğüm ve duygularını anlamak adına Oğuz Atay'ın ilk bu eserini okumaya başladım. Bir insanı sevmenin en iyi yolu onun sevdiği şeyleri sevmekle başlar. Bu kitaba başlarken bana söylediği bir cümle vardı. "Oğuz Atay'ı anlamak için Oğuz Atay gibi düşünmek gerekli demişti. Bu kitabi okurken öyle yapmaya çalıştım.
Hikmet karakterinin iç sesiyle konuşması, insanlar arasında kendini yalnız hissetmesi, hayal ile gerçeği birbirine bağlaması olağanüstü bir şekilde anlatılmış. Hayallerinde anlaşılmak isterken orada bile anlaşılmadığını ve Hikmet Benol'un hislerini, yaşadıkları genel anlamda güzel bir şekilde okura aktarılmıştır.
Oğuz Atay esrinde sürekli anlaşılmamaktan yakınmasını şu sözlerle ifade ediyor;
"Beni hemen anlamalısın, çünkü ben kitap değilim, çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz, yaşarken anlaşılmaya mecburum... "
Hikmet Benol ne kadar anlaşılmak istese de bir o kadar da insanlardan kaçıyor ve bu çelişik duygulara kapılıyor. Yaşadığı çelişik duyguları şu şekilde satırlara döküyor;
"Fakat, Allah kahretsin, insan anlatmak istiyor albayım; böyle budalaca bir özleme kapılıyor. Bir yandan da hiç konuşmak istemiyor. Tıpkı oyunlardaki gibi çelişik duyguların altında eziliyor. Fakat benim de sevmeye hakkım yok mu albayım? Yok. Peki albayım. Ben de susarım o zaman. Gecekondumda oturur, anlaşılmayı beklerim. Fakat albayım adresimi bilmeden beni nasıl bulup anlayacaklar ? Sorarım size: Nasıl ? Kim bilecek benim insanlardan kaçtığımı ? Ben ölmek istiyorum albayım, ölmek. Bir yandan da göz ucuyla ölümün nasıl karşılanacağını seyretmek istiyorum. Tehlikeli oyunlar oynamak istiyor insan; bir yandan da kılına zarar gelsin istemiyor. Küçük oyunlar oynamak istemiyorum albayım."
Hikmetin sürekli etraftakilerle ama en çok kendiyle hesaplaşması benim de kendimle yüzleşmemi sağladı ve Hikmet Benol karekterini yaşayıp, duygularını, hislerini, ümitsizliği, çelişik duygularını.... Hepsini iliklerime kadar hissetdim.
Ve iyi ki bu dünyadan Oğuz Atay geçti..
Bence herkesin okuması gereken bir eser. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar.