"Dünyada susmaktan daha iyi bir şey yoktur."
2022 6. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2022 23:11
İran edebiyatı hep ilgimi çekmiştir ve büyük bir zevkle okurum her seferinde.Sâdık Hidâyet ile tanışma kitabım olan ve uzun zamandır okuma listemde bekleyen "Kör Baykuş"yazarın okurken biraz Kafka'nın Dönüşüm'ünü, biraz da Dr Jekyll and Mr Hyde'ı anımsatan bir hikaye.Öncelikle şunu söylemem gerekir ki bazı kitaplar vardır, neresinden başladığınız çok önemlidir.Eserin başında Sadık Hidayet ile ilgili genel bir bilgilendirme yapılmış, ancak kitabı daha iyi anlamak için eserin sonunda yer alan yazarın yakın dostu Bozorg Alevi'nin yazarla ilgili yazdığı Sonsöz de ki önemli bilgileri okuyarak esere başlamanız kitabı daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. “Yaralar vardır hayatta, ruhu cüzam gibi yavaş yavaş ve yalnızlıkta yiyen, kemiren yaralar.” Bu cümleyle açılır Sâdık Hidâyet’in başyapıtı Kör Baykuş.Bir anlığına görülen ve hayal mi gerçek mi olduğu anlaşılmayan güzel bir kadın, romanın isimsiz kahramanının tekdüze varoluşunu altüst edecek, onu zaman ve mekânın dışında geçen bir hikâyeye savuracaktır.Takıntılardan, korkulardan, sanrılardan oluşan bir dünyada geçen, içinde kendini yapayalnız bulduğu bir hikâyeye.Bence yazar biraz da kendi yaşamını yansıtmış kitaba, çünkü yazarın Paris' te kiraladığı dairede, evin tüm deliklerini tıkayıp havagazı ile intihar etmesi ise onun, hikayesini bitirdiği noktadır. Varolmaya katlanmak ya da ölmek....Yazar ara ara kitapta fazlaca tekrara düşsede bence güzel bir psikolojik roman. Ama şunu söylemek isterim ince bir kitap olmasına rağmen hemen okunmayacak bir kitap,derin bir okuma yapmalı, hatta bir kaç kere okunarak düş ile gerçek arasında geçen döngüsel hikayenin içine girilmeli diye düşünüyorum.Kahramanin karamsar hali,ölümü ve yalnızlığı cok iyi anlatımıyla İcim söküle söküle okusamda çok beğenerek okudugum ve tavsiye edebileceğim bir kitap.
Kör BaykuşSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 202636,7bin okunma