Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Küresel ısınmanın nedeni daha fazla ve daha hızlı ekonomik büyüme şehvetidir. (...) Ekonomik büyümeyi yavaşlatmalı, hatta tersine çevirmeliyiz. Bunu yapmanın yegane yolu kapitalist olmayan bir ekonomik model bulmaktır.
Sayfa 167 - Yordam Kitap, 2.Baskı, 2020
·
233 görüntüleme
Tantuni okurunun profil resmi
Kitabı okumadım, paragrafın öncesi ve sonrasına göre yorum yapmak gerekir lakin okuduğum bu paragrafa dayanarak söylebilirim ki günümüz dünyasında nüfusu göz önünde bulundurursak, ekonomik büyümenin bilinçli bir şekilde yavaşlatılması fikrimce yaşam standartlarını düşürür. Küresel ısınmaya doğrudan zararı yoktur, dolaylı olarak vardır. Seri üretim, aktif fabrikaların kirli gazları, ozon tabakasına zarar veren üretilmiş ve üretilen ürünler vesaire... Ya bunlara önlemler alınmalı ya da dünya nüfusunun veya nüfus artış hızının düşürülmesi gerekir. Sebebiyse kapitalist sistemin pazarlarında azalan müşterilerin taleplerinin azalması doğrultusunda, üretim patronlarının arzlarini azaltmalarina vesile olacağıdır.
Hildegard okurunun profil resmi
Merhaba, dediğiniz gibi kitap boyu nedenlerini açıklıyor aslında. Örneğin gelir eşitsizliğinin tüm dünyada giderek artması, yoksulların daha yoksul bir avuç zenginin daha da zenginleşmesi gibi. Yani ekonomik büyüme yalnızca üst sınıfların yaşam standartlarını yükseltiyor. Alt sınıfların kötü yaşam standartları daha da kötüleşiyor. Ekonomik büyüme noktasında ısrar etmeyip düzgün bir gelir dağılımı yapılmasının dünya sağlığı açısından daha yararlı olacağından bahsediyor, bu şekilde yaşam standartı düşecek olan yoksullar değil. Ek olarak sizin de bahsettiğiniz fabrikaların/şirketlerin küresel ısınmayı arttırıcı uygulamaları aslında doğrudan kapitalizmin sonucu. Zira kapitalizm mümkün olan en yüksek karı ve büyümeyi hedefler, bahsettiğiniz önlemler ise kârlarını düşüren önlemler. Kapitalizmin "kâr" dışında bir etik değeri olsaydı zaten şu anki konumda olmazdık. Aynı zamanda ekonomik büyümede yapılan ısrar, gereksiz tonlarca ürün üretilmesine (Kaş sabitleyici jel, bukle belirginleştirici saç köpüğü, vb. -bunlar gerçek-), saçma sapan ihtiyaçlar yaratılmasına (örneğin saatte bilmem kaç kilometre hız yapan, bilmem kaç beygir gücündeki yarış arabası ihtiyacı) ve bunların sonucunda çevre kirliliğinin devasa boyutlara gelmesine de yol açıyor. Nüfus artış hızının düşürülmesi konusunda sizinle hemfikirim. Ancak bu durum üretim patronlarının çıkarlarına uygun düşmezse zaten asla yaptırmayacakları bir şey. Kitapta da belirtildiği üzere devletlerin koyduğu kuralların artık pek önemi yok. Şirketlere zarar veren ekonomik veya toplumsal kararlar en büyük devletler ısrar etse bile (örn. ABD), şirketler yüzünden yürürlüğe konulmuyor. Kitapta bununla ilgili yaşanmış önemli olay örnekleri mevcut. Önlem konusu ise kapitalist sistemde pek mümkün değil. Kapitalizmin bireyciliği, herhangi bir önlem alınmasına engel olacaktır ve olmakta.
5 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.