Bu aralar eski klasik Türk edebiyatının eserlerini okumaya merak saldım. Daha önce dilin ağırlığı ve günümüzde, eski Türkçe ile bir çok farklılık olmasından dolayı kitapları okumak da zorlanıyordum. Neyse ki bir çok yayınevi artık yeni baskıları ile bu sorunu ortadan kaldırdı. Gelelim kitabımız Refet 'e, Fatma Aliye Hanım konusu gerçek bir yaşamdan alınmıştır ve gerçekler olduğu gibi aktarılmıştır diye önsöz de belirtiyor. Bu giriş cümlesi ile kitap zaten sizi içine çekiyor. Osmanlı'nın son dönemlerinde ki aile, toplum, eğitim, sosyal hayat ve daha bir çok konuda bilgi de veriyor. Hem tarihi hem edebi bir eser okuyorsunuz.
Karekterimiz Refet; çirkin, hastalıklı, dul ve yoksul annesi ile önce hayatta kalma mücadelesi sonra da okumak için (ki o dönemde bunun normal bir kız için dahi ne kadar zor olduğu ortada) yaşadıkları sıkıntıları anlatan dokunaklı bir kitap. Eserde beni etkileyen bir çok nokta oldu ancak bunlardan en dikkat çekici ve beni şaşırtan odalık ve karavaş tabirleriydi. Dini olarak yönetilen bir ülkede, nikahsız bir şekilde kadının erkeğe hizmet etmesi gereken tuhaf bir uygulama.
Her kadının okuması gerektiğini düşünüyorum. Yazara ait okuduğum ilk kitab ve çok beğendim. Ne yazık ki ilk kadın hakları savunucusu Fatma Aliye Hanım ı yeterince tanımıyor ve değer vermiyoruz.