2022 1. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2022 17:38
"1984"e yorum yapmak ne kadar doğru bilemem, 1K kullanıcıları güzel yorumlarla etrafımı sarmış :) "1984"ün her kelimesi ayrı bir ders gibi. Eserleri hakkında ne kadar çok tahliller yaparsanız, Orwell'in her düşüncesinde yeni anlamlar bulmak da o kadar farklılaşır. Peki, hepimizin yaşadığı bu hayatın bir distopya olduğunu hiç düşündünüz mü? İşi ürkütücü yapan şey, bitirdiğinizde bu sorunun sizi nasıl sarstığıdır... Bu dünya, insan haklarının tamamen yok edildiği, insanların robotlaşmış kitlelere dönüştüğü bir sistemdir... "Hepimiz birer distopyada yaşıyoruz." Ama uyutulanların haberi bile yok... Sistemin insanlardan daha önemli olduğu bir zaman var. Öte yandan, bu iğrençliklere artık tahammül edemeyen Winston var. Orwell 1984'te totaliterliğe ve diktatörlüğe karşı çıkmış ve Big Brother adında bir adam (sadece posterlerde görülüyor, belki de hiç var olmadı...) başkalarının düşünceleri ve yaşamlarını kontrol ediyor. Bu sistemdeki dil bile o kadar değişti ki, kendinizi ifade edemiyorsunuz çünkü Big Brother için bireysellik cinayettir. Hakikat diye bir şey yoktur. Yalnız hükümetin söylediği doğrudur. Hükümet 2 + 2 = 5 diyorsa kabul edilmelidir. O'Brien, Winston'a Büyük Biraderi sevdirmeye çalışır ve çeşitli işkenceler ve manipülasyonlar yaparak onu partinin istediği sayının 2 + 2 = 5 olduğuna ikna etmeye çalışır. Winston artık acıya dayanamayıp O'Brien'ın sözlerini kabul etse de, O'Brien onun direnişçi ruhunu asla kıramaz. Ama 101. odaya girene kadar devam eder bu direniş... "Acı çekerken tek bir şey dileyebilirsin: durmasını" Artık Winston bu hükümete ait olduğunu hissediyor. Tıpkı bizim gibi ... "Bu karabasanın ürkünç labirentinde yolumuzu ararken, içinde yaşadığımız gerçek dünyanın önyargıları, hoşgörüsüzlükleri, bağnazlıkları, baskı ve zorbalıkları, kayıtsızlık ve horgörüleri çıkar karşımıza. Evet, Orwell'in bu kitabı yalnızca geleceğe ilişkin değil, günümüze ilişkin de bir uyarıdır. Belki de, gelecek şimdi olduğunda artık çok geç olacağına ilişkin bir uyarı."~ Celâl Üster. Keyifli okumalar ‍️
Felsefe
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200,2bin okunma