Kayıp Tanrılar Ülkesi
2022 3. kitabı
Polisiye romanın usta kalemlerinden olan Ahmet ÜMİT yeni eserinde okurunu Almanya’ya davet ediyor ve Berlin’de işlenen gizemli bir cinayetin kalbinin orta yerine bırakıyor. Birkaç sayfa sonra kitabın efsunu okuyucuyu fazlasıyla sarıyor ve son sayfayı okuyana kadar da rahat bırakmıyor, Kitap sadece cinayet, katil, fail gibi terimleri içeren sıradan bir polisiye roman olmaktan mitoloji kavramını da sayfalarına konuk ederek kendini soyutluyor. Yunan mitolojisi ve polisiye teriminin ustalıkla harmanlandığını görüyoruz. Bir anda Tanrı Zeus’la Kronos’la titanlarla tanışıyoruz, buram buram mitoloji kokluyoruz. Yunan mitolojisini sindirmeye çalışırken yıllar önce Türkiye’den Almanya’ya göç eden işçilerin yaşamını, Neo Nazilerin yaşam mücadelelerine tanıklık ediyoruz ve bütün bu meselelerin mitoloji ile bağdaştığını görmek okurunu kitabın içerisine iyice çekiyor. Rudolf ve Otto karekteri ile Neo nazilerle tanışıyoruz. Başkomser Yıldız karekteri ile ise yıllar önce Almanya’ya göç eden Türk vatandaşlarının oraya uyum sağlamaktaki sancıları ile yüzleşiyoruz. Yapıt bizleri Berlin’in müzelerinde, caddelerinde, kafelerinde gezdirdikten sonra Türkiye’ye yani Bergama’ya getiriyor ve Zeus’u unuttuk derken, unuttuğumuz yerden yeniden başlıyor şöyle diyor: Çağlar insanlar, medeniyetler değişse de güç, iktidar, hırs, mücadele, cinayet kavramları hep aynı kalır.
Roman
Kayıp Tanrılar ÜlkesiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202328,1bin okunma