···Okunma: 24 Mart 2022 01:37 Oblomov okumayı sürekli ertelediğim bir kitaptı. Karakterin Oblomovluğu bana da bulaşmıştı sanki. Nihayet okudum ve şunu diyebilirim ki kitap gözünüzü korkutuyorsa korkutmasın, size ilgi çekici gelmiyorsa gelsin. Çünkü beklentimin çok üzerinde bir kitap okudum. Siz benim gibi Oblomovluk yapmayın ve kitabı okuyun derin.
Nedir Oblomovluk? Tembellik mi? Hayır, sadece tembellik diyemeyiz. Bir işe kalkışmaktan çekinme, sorumluluktan korkma, planlar yapıp bunları eyleme geçirmeme, yapacaklarını sürekli erteleme... Bunların tamamına Oblomovluk diyebiliriz.
Oblomov hayal kurmayı çok seven ama hayallerinin peşinden koşmayı sürekli olarak erteleyen bir karakter. Tanıdık geldi mi? Çünkü okurken zaman zaman bunu ben de yapıyorum diye düşündüm. Ama Oblomov'unki o kadar ileri düzeyde bir durum ki yüz küsür sayfa boyunca Oblomov'un yataktan kalkmasını bekledim.
Oblomov'un içinde bulunduğu durum, yetiştirilme tarzına, ailesinin kendisine hiçbir sorumluluk vermemesine bağlanıyor. Kıyafetlerini dahi yardım almadan giyen biri değil Oblomov. Dadısının anlattığı masallar bile Oblomov'un durumu üzerindeki etkenlerden biri. Oblomov'un kitaptaki yegane hayali de yetiştirildiği Oblomovka'daki bir yaşama kavuşmak; sorumluluklar olmadan, emrinde işlerini gören kişilerin olduğu, öğle uykuları ve akşam tembellikleriyle geçecek sakin ve huzurlu bir yaşam. Aslında objektif baktığımda böyle bir yaşamı ben istemez miydim diye de düşünmedim değil. Ama Oblomov olayı çok uç noktalarda yaşıyor.
Kitap ve olaylar, yer yer güldürürken yer yer üzdü yer yer de sinirlendirdi. Karakter tahlilleri çok güzel bir şekilde yapılmış. Oblomov, Olga, Ştoltz, Zahar, Alekseyev, Agafya ince bir şekilde anlatılan karakterlerden. Özellikle varlığıyla yokluğu bir Alekseyev'in karakter tahlilini çok beğendim. Ştoltz ise Oblomov'un tam tersi bir karakter. Hayatı koşuşturma içinde geçen ve çalışmayı çok seven biri Ştoltz. Ama bu farklılıklar ikilinin arkadaş olmasına bir engel değil. Peki aşk insanı değiştirir mi, insana ayağa kalkmak için güç verir mi? Olga da bu bağlamda hikayemize bir yerden sonra dahil oluyor.
Kitapta üzerini çizdiğim, üzerine düşündüğüm çok fazla yer oldu. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitap olduğunu da söyleyebilirim. Eğer kitap seçimlerimi ve fikirlerimi dikkate değer buluyorsanız Oblomov'u okumanızı tavsiye ederim. Herkese iyi okumalar dilerim.