Tanpınar'ın bu eserini okumak istiyorsanız öncelikle Tanpınar'a yakın yazan ve Tanpınar'ın romanlarına göre nispeten daha hızlı ilerleyen Peyami Safa ve Yusuf Atılgan romanlarını okumanızı öneririm. Aksi halde kitap biraz sizi zorlayabilir. Doğu kültürü ve Batı kültürü arasında buhran yaşayan Hayri İrdal'ın başkahraman olduğu bu eserde yazar, Hayri İrdal'ın yaşadığı kültür çatışmasını ve ruh halini zaman zaman bilinç akışı tekniği ile, sık sık iç konuşmalar ve iç çözümlemelerle okuyucuya aktarmıştır. Romanının yavaş ilerlemesinin nedeni de sıklıkla ruh tahlillerine yer verilmesidir. Bu romanla birlikte Tanpınar aynı zamanda alt metinde bir toplum eleştirisi de yapmıştır. Dönemin fonksiyonsuz devlet dairelerini, kendi kültürünü tamamen reddedip Batı kültürüne koşulsuz, şartsız bağlanmayı ironik bir üslupla eleştirmiştir. Bu eserde en çok dikkatimi çeken ise psikolojik iç dinamizle sosyal bir roman oluşturulmuştur. Modern bir roman olma özelliği gösteren bu eseri orta düzey ve üstü okuma geleneği olanlara öneririm. Tanzimat'tan beri iki kültür arasında kalmışlığımızın bizler üzerinde, psikolojimizde ve toplumda sosyolojik olarak nasıl bir etki oluşturduğunu anlamak isteyenlerin *özellikle* bu eseri okumasını öneriyorum.