2022 19. kitabı
Okunma: 31 Mart 2022 14:48
Sanki kapımın önündeki çamurun içinde yıllardır kocaman bir elmas duruyormuş da ben onu bir türlü keşfedemiyormuşum da bir gün bu elması görüp de mutlulukla havaya uçmuşum gibi. Ana, bana tam da böyle bir duygu yaşattı. İki yıl kadar önce almıştım. Kitaplığımda öylece duruyordu. Son zamanlarda kitap okurken Rus Edebiyatı'ndan eserler okurken daha çok zevk aldığımı fark ettim. Bu duyguyu tekrar yaşamak için iki yıla yakın bir zamandır Kitaplığımda duran Ana'yı okumak istedim. Maksim Gorki'nin okuduğum ilk kitabı ve resmen hayran kaldım. Kitapta işçi sınıfının 1905'te Çarlık Rusya'ya karşı direnişi anlatılıyor. Kitabın ana karakteri olan Pelageya, Pavel'in annesidir. Kocası ölmeden önce Pelageya anaya sürekli şiddet uygulanmıştır. Bu şiddet neticesinde Pelageya ana içe kapanık ve oğluna düşkün biri olur. Annesiyle birlikte yaşayan Pavel, gün geçtikçe kitap okumaya merak sarar. Okudukça zihni genişler ve yapılan haksızlığa karşı tepki göstermeye başlar. Çalıştığı fabrikadaki konuşmaları yüzünden ihbar edilir. Gözaltına alınıp cezaevine konur. Cezaevinden çıkıp tekrar işçi sınıfını bilgilendirmek için çabalar. İkinci defa tutuklanır. Önceden oğlunun düşüncesine katılmayan Pelageya ana, oğlunun ve arkadaşlarının yaşadığı haksızlıkları görünce onları anlamaya ve onlara destek olmaya başlar. Oğlunun çalıştığı fabrikaya gizliden bildiriler taşır. Pavel'in Mahkeme günü gelip çatar ve sürgün cezası verilir. Bu karar sonucunda Pelageya ana en büyük direnişçilerden biri olur. Kitap severlerin muhakkak okumasını tavsiye ederim. Ana Maksim Gorki
AnaMaksim Gorki · Yordam Kitap · 201634,3bin okunma