···Okunma: 22 Mart 2022 01:20 Öncelikle İngiliz Edebiyatının ilk örneklerinden birisi olan "Robinson Crusoe " eserinin yazarı hakkında bir kaç bilgi vermek istiyorum.
Danile Defoe, İngiliz yazar ve aynı zamanda gazetecidir. 1660 yılında Londra' da dünyaya gelmiştir. 1685 yılında İngiltere kralı ||. James' e karşı ayaklanmaya katıldı. Kendisi Protestanlık mezhebi olan Dissenter üyesidir. Eserleri arasında en çok ses getiren eseri " Robinson Crusoe " olmuştur.
Eserin adından da anlaşılacağı üzere, eser Robinson Crusoe' un yaşam macerasından bahsediyor.
Ailesinin uyarılarına rağmen bir gemi seyahatine çıkan Robinson'un yolculuk sırasında kaza geçirip kendini bilmediği bir ada macerasında bulmasıyla hikaye başlamış oluyor. Türlü türlü tehlike ve zorluklarla karşılaşan Robinson yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Yaşamak için avcılıktan başlayarak marangozluk olsun terzilik olsun çiftçilik olsun hayvancılık olsun bir sürü alanda kendini göstermiş oluyor. Sözün özü hayata sıfırdan başlıyor.
Keşfe çıkan Robinson yamyamlarla karşı karşıya geliyor. İnsan öldürüp onları yiyen yamyamları görünce büyük bir korkuya kapılıyor. Ada yaşamı boyunca yaşadığı zorlukları ve korkuları onu Tanrı inancına sevk ediyor.
Başka bir gün yine keşfe çıkan Robinson yamyamların elinden öldürülmek üzere olan bir siyahiyi kurtarıp onu kölesi yapıyor. Kölesine ise Müslümanların kutsal saydığı Cuma günü olan Cuma adını veriyor. Ona bir çok öğrendiği şeyleri öğretiyor. Cuma ile birlikte yamyamlar tarafından içinde İngilizlerin de bulunduğu esirleri kurtarıyor.
Hikayenin sonlarına doğru adaya bir İngiliz gemisinin gelmesiyle Robinson ve Cuma' nın İngiltere macerası başlamış oluyor. Robinson tekrar ada ziyareti yapmak istiyor ve ziyaretinde adalılar için kadınların da bulunduğu insan topluluğu ve erzak gönderiyor. Ve hikaye Robinson' un kalan ömrünü İngiltere de geçirmeye çalışmasıyla son buluyor.
Okurun düşüncesi;
Eserde emperyalist düşüncesine ve sömürgecilik düşüncesine yer verilmektedir. Eseri çok beğenmekle birlikte birçok konuda eleştiride bulundum. Örneğin, Robinson' un hayvanlara karşı olan insan dışı tutumu, özellikle Türklerden korsan diye bahsedilmesi, köleciliğin normalleşmesi ve sömürgeciliğin normal bir şey gibi gösterilmesi, Robinson' un kölesine işim olarak Müslümanların için kutsal sayılan Cuma gününü vermesi hiç hoşuma gitmedi. Ama genel olarak bakıldığında, herkesin kesinlikle okuması gereken bir eser diyorum.
Herkese İyi Okumalar...