Biri bizi izliyor
2022 13. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 23:11
Hiç yabancı gelmeyen bir distopya ülkesi Okyanusya. Tarihin bile unutulduğu, insanlar arası ilişkilerin tam manasıyla yok olduğu, dilin gerçek varlığını yitirdiği, dev ekranlarla her anın izlendiği bir yer. George Orwell geçmişten, derinlere dokunan bir devlet yapısı eleştirisi yazmış. Ana karakter sistemin ilerleyişi hakkında şüphelere sahip ama öyle bir devlet sistemi içinde ki bu şüpheleri üstüne düşünmesi bile imkansıza yakın. Aslında burada totaliter rejimlerin insanların düşüncelerini dahi kısıtladığı ve eline aldığı gerçeğini açıkça görüyoruz. Gerçek şu ki kitapta 1984'te dünyayı yöneten üç büyük devletin devamlı savaş içinde olması ayrıcalıklı azınlığın durumunu korumayı amaçlıyor. Aslında ülkenin sloganlarından biri de amacı net bir şekilde ortaya koyuyor: Savaş Barıştır! Üretim fazlası olan her şey halka eşit bir şekilde dağıtılmak yerine savaşla yok ediliyor. Her şeyi kota ile alan halk bir partiye ve sisteme psikolojik olarak muhtaç bırakılıyor. Buda halkın çoğunu oluşturan kısmın refaha ulaşmasını ve özgürleşmesini engelleniyor. Ve deniyorki: Özgürlük Köleliktir! Yeni söylem adı altında kullanılan kelimeler basite indirgeniyor ve kelimeler ellerinden alınan  insanların düşünceleri kontrol altına alınıyor. Zaten hali hazırda var olan düşünce polisleri bunu kanıtlıyor. Partiye ya da sisteme eylemsel olarak karşı gelebilirsiniz ama düşünce olarak bunu yapamazsınız. Sonuç olarak düşünmezseniz karşı gelemezsiniz. Yani Cehalet Güçtür! Kitap hiç bir şeye çözüm üretmiyor, örnek olacak fikir içermiyor, istenilen bir sona ulaşmıyor. Yazarın amacının insanların kendi içinde bulunduğu devlet sistemini düşünmeleri olduğunu düşünüyorum. İnsanları basite kaçmaktan alıkoyuyor. Anlatıyor ve topu okura, kişiye atıyor. Kısacası sorgulatmayı ve sonuç olarak da cesareti varsa insanın kendini özgürleştirmesini amaçlıyor. Bir metaformuşçasına isimleri olan bakanlıklar, farklı meslek grupları ve devlet yapıları gerçekle kurguyu eşleştirmeye olanak veriyor.
Distopya
1984George Orwell · İthaki Yayınları · 2021200,3bin okunma