2026 13. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 23:36
Bu kitabı okurken sürekli tedirginlik içerisindeydim. İnsanı tedirgin eden, evde otururken dönüp arkasına bakmasını sağlayan bir kitap . George OrwellGeorge Orwell muazzam öngörülü bir insanmış. Kitapta yazanları şu an yaşamıyor gibi görünsek de bir alt metin gibi, yavaş yavaş alıştırıla alıştırıla kanıksayacağımız günleri de göreceğiz. 1949 yılında yazılmış bir kitap ve 1984 yılından bahsediyor. Üç büyük devlet sürekli birbirleriyle savaşıyorlar, karakterimiz Winston Okyanusya'da yaşıyor. Çalıştığı yerde yaptığı iş geçmiş metinleri eğer ki artık devletin yararına değilse yakıp yok etmek. Ve her yerde hiç kapatılmayan tele ekranlar var. Bunlardan sürekli izleniyorsun ve komut veriyorlar. Herkesin evinde de var. Her şey yasak mutlu olmak, zevk almak, haz duymak. Böyle bir dünyada insanca yaşamak isteyen Winston'ın başına gelenleri okuyoruz. Gerçekten okurken geleceği düşünmekten kendime alamadım. Bazı bölümleri sanki şimdiyi anlatıyor gibiydi. O kaos, çaresizlik ve karakterlerin elinden hiçbir şey gelmemesi kitabı okurken insanın içini daraltan bir durum. Bir tek bu yüzden 9 puan. Güzel hiçbir şey yok bu kitapta. Ama benim gibi distopya sevenler için muazzam. İyi okumalar...
Distopya
2021 32. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2021 13:17
“Savaş barıştır, özgürlük köleliktir, cehalet güçtür.” 1984’ün ana mekanı Londra. İç ve Dış Parti tarafından yönetilen, Büyük Birader adlı diktatör şahsımıza sonsuz itaati emreden, cinselliği, evliliği ve en önemlisi geçmişi öğrenmeyi yasaklayan bir Devlet distopyasını görüyoruz kitapta. Bu yönetim altında yaşayan bir bireyin değil fiili olarak Büyük Birader’e karşı çıkmak, zihnen onun hakkında kötü bir şey düşünmesi bile yasak ve bedeli ağır. 1984 kitabında Büyük Biraderi mantıken kabul edemeyen Smith’in başına gelenleri görüyoruz. Özellikle günümüzde kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum çünkü özellikle 21. Yüzyıl siyasi rejimleriyle bu kitabın tasvir ettiği rejim arasında uçurum olmadığını göreceksiniz.
Ütopya-Distopya
1984 // GEORGE ORWELL
2021 31. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2021 19:32
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere çok ama çok sevdiğim aynı zamanda ürktüğüm bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Dünya üçüncü dünya savaşında sonra üçe bölün müştür ;Okyanusya, Avrasya ve Şarkasya olarak üç büyük devlet kurulmuştur. İktidar düşünmeyi yasaklamış , dil sadeleştirilmiş özgürlüğe dair hiçbir kelime kalmamış ve insanlık köleleştirilmiştir. Bakanlıklar tam tersine dönmüş Sulh Bakanlığı harple, Hakikat Bakanlığı yalanlarla Sevgi Bakanlığı işkenceyle ve Refah Bakanlığı kıtlıkla uğraşmaktadır. Düşünce polisi uyurken bile peşindedir.Yemeğinden ,içmene, sporundan uyku saatine kadar bir düzen belirlemiş ve bu düzenden sapanları cezalandırmakla yükümlüdür. Böyle bir dünyada hayatına devam eden Winston Smith arşiv bölümünde çalışmaktadır. Bir gün görmemesi gereken bir belgeyi gördüğünde tüm hayatı değişmeye başlar. Anlatılan her şey yalan mıdır? Geçmiş değiştirilebilir mi? Tarih yalan söyler mi?Bu ve bunun gibi bir çok soru Winston'u rahatsız etmektedir. Tüm bunlarla savaş verirken bir de hayatının aşkıyla karşılaştığında bir çıkmaza girmiş olan hayatı daha da kötüye gitmeye başlar. Kitap kesinlikle ama kesinlikle okumanızı önerdiğim hem gerçekçi hem de ileriki dünyada nasıl bir yaşam olabileceğini gösteren bizleri düşünmeye sevk eden bir kurgu ile bizleri büyülüyor. Okuyun,okutun
2023 23. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2023 01:30
Hayvan Çiftliği'ni okuyup beğenince, 1984 ün var olan popülaritesinin getirdiği etkiyle büyük bir hevesle başladığım ama beklediğim etkiyi alamadığım distopya eser. İnsanların tekdüzeleştirildiği, dilin yalınlaştırılarak yok edilmeye güncel dilin dayatıldığı bir nevi kabus senaryosu. Bitti ama ben de bittim :)
2025 48. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2025 16:13
Totaliter bir rejimin gözetim, propaganda ve düşünce kontrolü gibi araçlarıyla sosyal kontrol mekanizmalari üzerinden psikolojik manipülasyon yaparak insan özgürlüğünü nasıl yok ettiğini detaylıca inceleyen distopik bir başyapıt desek yanlış olmaz sanırım.
Geçmiş değiştirilebilir mi?
2026 11. kitabı
1984 insanlığa dair her şeyin yok edilmesini anlatan, sürekli izleniyormuş hissi veren bir kitap. Okurken abartılı bulacağınız kısımlarda dönüp modern dünyaya bakmak yazılanların kurgu olmadığının bir kanıtı adeta. Geçmişte insanlara bedenen zarar veren toplumlar artık bunu zihinlerde yapıyor. Kitaptaki “eşdüşün” işte burada devreye giriyor ve tüm hisleri, düşünceleri yok etmeyi amaçlıyor. Aykırı olanı düşünmek, doğru olanı söylemek, hislerini belirtmek, fiziksel dürtüleri kontrol etmemek, Tanrının varlığına inanmak ve hatta geçmişi hatırlatmak bile suç. Parti 2+2=5 derse doğrudur. İnsanlık bizimle birlikte varoldu derse doğrudur. Parti ne söylerse doğrudur. Yalan söyleyemezsin çünkü Parti’nin kitaplarında bu yazıyor. Bu düşünceyi kimseyle paylaşamazsın çünkü Büyük Birader seni izliyor. Winston ve Julia’nın birbirine hissettikleri ise kitapta insanlığa dair tek örnek. 19841984 George OrwellGeorge Orwell
Biri bizi izliyor
2022 13. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 23:11
Hiç yabancı gelmeyen bir distopya ülkesi Okyanusya. Tarihin bile unutulduğu, insanlar arası ilişkilerin tam manasıyla yok olduğu, dilin gerçek varlığını yitirdiği, dev ekranlarla her anın izlendiği
Distopya
1984
2021 21. kitabı
Kitap “Okyanusya” adlı ülkede geçiyor. Kelime dağarcığını azaltmak amacıyla oluşturulmuş “yenisöylem” dilinin kullanıldığı, tele-ekranlardan insanların her anının izlendiği, insanların zihinlerini yönlendirildiği, yasaklarla ve kısıtlamalarla dolu, yazmanın, ülkenin dayattığı şeyler dışında bir şeyler düşünmenin suç olduğu ve sonucunun işkenceler ile yok olma boyutuna taşındığı bir dünyayı okuyoruz. Aslında kitabın konusu hakkında kısaca şunu söylemek mümkün; devletin tüm güçleri kontrol altına alması ve cahilleştirdiği insanların cahilliğini onlara karşı nasıl kullandığı üzerine yazılmış distopik bir roman.
Puan vermedi·328 syf.·
2026 19. kitabı
“George Orwell’in 1984 adlı eseri, insanın özgürlüğünü, düşüncelerini ve hatta gerçeklik algısını nasıl kaybedebileceğini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Kitabı okurken sürekli bir baskı ve huzursuzluk hissi oluşuyor. ‘Büyük Birader seni izliyor’ fikri insanın içine işliyor. Winston’un sorgulamaları, gerçeği arayışı ve sistem karşısındaki çaresizliği okuyucuyu derinden etkiliyor. Özellikle düşünce kontrolü ve gerçekliğin yeniden yazılması fikri çok sarsıcıydı. Distopya türünün en güçlü eserlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bitirdiğimde hem etkilenmiş hem de biraz ürpermiş hissettim.”
Günümüz Direnişi
Puan vermedi
Tarihler 24 martı gösterirken hepimizin aklında tek bir kitap canlanıyor. George Orwell'ın 1984 romanı, 20. yüzyılın en etkileyici ve sarsıcı distopya eserlerinden biri olarak kabul edilir.
2025 Okuma Raporları

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.