2022 6. kitabı
Kısa klasiklerden bir tanesiyle geldim. Hızlanamayan okuma rutinime güzel bi kitapla başlamış olmanın haklı gururunu yaşıyorum.. Turgenyev’in daha önce Babalar ve Oğullar’ını okumuştum. Olayları işleyiş biçimi o kitabı da hızla bitirmemi sağlamıştı. Öyle bir kalemi var. Sadece karakterlerinin yaptıkları yanlış sırasında yanında olup onları yakasından silkmek istemenize neden olan derinlikli bireyler işlemesi sizi biraz yıpratıyor. Ama durun zaten bunlar klasik eser.. Ölümü kabullenmiş biri bence Turgenyev. Ölümden korkmuyor. Aslında mutlu o kavuşumdan. İki kitapta da ölümü bu şekilde işlemesinden -erken bi yargı değildir diye umuyorum- bunu söyleyebilirim. Kısa bir aşk öyküsü bu. Çabalamadan biten sadece konuşulsa hallolacak bir noktadan u dönüşüyle ses etmeden kendini yıpratan bi aşk. Klara’nın yaptığını bugün kimse ses çıkartmadan yapmaz. Bir kadın olarak söylüyorum bence direkt böyle bi şey yapmayalım da zaten. Bu kısımlar Zweig’in Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ile bağ kurmanıza itiyor sizi. -Tabi ki Klara Miliç daha önce yazıldı. Ben sadece Zweig seven biri olarak bu bağlantıyı kurmuş olabilirim. Belki Zweig etkilenmiştir kim bilir..- Kitabın sonuna doğru Aratov, Klara’nın ruhuyla kavuştuğunda aslında hep yapmak istediği şeyi ama bir türlü ayırt edemediği duygusu dolayısıyla şu an ki ruh halinde olmasının sebebi olan olguyu reddetmesiyle -klasik erkek desem kimsenin kalbi kırılmaz hata etmiş olmam- ertelediği hareketi gerçekleştirir. Bu noktada da Romeo ve Juliet’e yönlendiriliyorsunuz istemeden. Aklınıza o zehirli öpücük geliyor. Nitekim Turgenyev de bu alt yapıyı işleyerek hareket etmeyi amaçlamış ve gerçekleştirmiş. Peşi sıra o da bu çağrışıma kendi öpücük sahnesinin Shakespeare’ ın sahnesinden daha etkili olduğunu belirtmiş, üstünde tutmuştur. Yine bu son sahnelerde korku ögesini azıcık da olsa yansıtmaya tercih etmekle birlikte ‘Kadın ölür, adam delirir.’ sonuna bağlamış. Çok daha fazla şey yazarımda sonrası kendi kişisel buhranıma kapılar açar. Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar.
Klara MiliçIvan Turgenyev · Can Yayınları · 20203,489 okunma
Kitabı okuyacaklar listeme ekleyeyim. Gerçekten merak ettirici bir inceleme olmuş ☺️
Bennur Karakaş
Sana çok çok kalp 🤍🤍
Kitabı merak ettim. Çok hoş bir inceleme olmuş, teşekkürler :)
Bennur Karakaş
Teşekkür ederim, ne mutlu bana o zaman :)