2021 40. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2021 00:00
Yazar John Steinbeck’in okuduktan sonra bile doyamadığım eseri. 1929 yılında çıkan dünya ekonomik krizine bir çağrı bu romanı. Amerika’daki ekonomik krizin işçi sınıfına sebep olduğu etkilerini çok güzel anlatmış yazar. Yani hazır olun tam bir çekilen ‘gazabın üzümlerini’ tadacaksınız bu romanda. Yazarın diğer kitaplarından da aşina olduğumuz üzere kitabın olayları Kaliforniya taraflarında gerçekleşiyor. Joad ailesinin bir üyesi olan Tom’un hapishaneden çıkarak yaşadığı bölgeye geri dönmesiyle başlıyor hikâyemiz. Tom’un döndüğü anda gördükleri; yaşadığı bölgede tarım yerine binalaşmaya giden, toprakların öneminin kalmadığını gören Joad ailesi’nin evlerini terk etmek zorunda kalması onu büsbütün şaşırtır. Ancak bu durum hayatta kalmak için verecekleri mücadelenin bir başlangıcıdır. Missisipi Nehri boyunca tarımda işçi arayışının olduğu bölgelere iş bulmak için yoğun bir göç başlar. Joad ailesi de bu göçe katılanlar arasındadır. Bu göç sırasında yaşadıkları acılar, hayal kırıklıkları, yaşam mücadeleleri içinizde derin izler bırakacak. Gittikleri yerde mevsimlik işçi olarak çalışan bu insanların ellerine geçen üç kuruş paranın bile onlar için ne kadar kıymetli olduğunu, memleketlerinden ayrı gurbette kalmanın zorluklarını, hiç tanımadıkları insanlarla bile aile olabilmeyi, paylaşmayı ve daha fazlasını öğreneceksiniz bu kitapta. Tarımın değerini, toprağın kıymetini anlayacaksınız. Tarihte anlatılan ekonomik krizin, kapitalizmi daha iyi kavrayacaksınız. Yazarın yoğun tasvirleri hala gözümün önünde, olaylar yavaş ilerlese de betimlemeleriyle adeta içinizde yaşatmayı başarıyor. Okudukça sizde Joad ailesinin bir üyesi oluyorsunuz. Göç etmek zorunda kalan insanların kötü muamelelerle, aldatmacalarla, insanlık kalmamış dedirtecek realist yönünü bu kitapla çok daha iyi anladım. Betimlemelerini ve toplumsal eleştirilerini kitaplarında çok derinden ve iyi işleyebilmesi John Steinbeck’in en sevdiğim yazar olmasına sebep. Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’sı gibi John Steinbeck’in ‘Gazap Üzümleri’ benim en iyi arkadaşlarım. Sizlere de mutlaka okumanızı, ancak araştırarak, anlamını kavrayarak okumanızı tavsiye ediyorum. John Steinbeck Gazap Üzümleri Gazap Üzümleri
Gazap ÜzümleriJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 202045,7bin okunma