·256 syf.····Okunma: 29 Nisan 2022 08:35 · Ömer ve Macide'nin iç dünyasını, aşkını, hayatını konu alan kitap içimizdeki acizliği, tembelliği, iradesizliği, bilgisizliği ve gerçekleri görmekten kaçma alışkanlığını; pek de kurnazca olmayan bir kaçamak yolunu: içimizdeki şeytanı anlatıyor bize.
''Günün birinde ya çıldıracağız, ya dünyaya hâkim olacağız.'' sözlerinin sahibi; değil müdafaasını üzerine almaktan korktuğu bütün hareketleri ona yüklemek, tamamıyla içindeki şeytanın emrinde yaşayan Nihat'ın en benimsediğim karakter olduğunu söyleyebilirim. Asıl ana karakterimiz Ömer'i ise şöyle anlatıyor Nihat: ''Küçük bir yaprağın arkasında bir dünya gördüğünü zanneder de koca dünyayı görmeden yaşar.''
Bir diğer ana karakterimiz Macide ve yan karakterimiz Bedri'den hoşlanmadığımı belirtmeliyim. Zira bu karakterlerin muazzam kusursuzluklarının içimizdeki şeytanı gözümüze sokmak ve diğer karakterlerin aleladeliğini anlatabilmek amacıyla abartıldığını düşünüyorum.
Kitabın geçtiği dönem ve bu dönemdeki özellikle ekonomik ve toplumsal sorunlar kitaba oldukça iyi yansıtılmış, öyle ki zaman zaman okurken kendimi o zamanların problemleriyle boğuşuyormuş gibi hissettiğimden kitabı bir kenara bırakıp günlerce elime alamadığım oldu.
Birçok kez yarıda bırakmayı düşünsem de son sayfalarına geldiğimde daha farklı bir insan olmaya başladığımı hissettim. Her ne kadar yorucu ve boğucu olsa da insanın kendisiyle hesaplaşması için okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.