Yanılgılar İçinde
2022 7. kitabı
Herkese Antik Efes’ten selamlar • Evet bugüne kadar tiyatronun ve İngiliz Edebiyatı’nın mihenk taşlarından biri olan Shakespeare’in yazılı olarak hiçbir eserini okumamıştım ve çok büyük bir şey kaçırdığımın farkında değildim. • “Yanlışlıklar Komedyası” -Yanılgılar da diyebiliriz- Shakespeare’in ilk dönem eserlerinden birisi ve onun büyük bir kurgu ustası olacağının ilk işaretlerini verdiği eseridir. Kurgusu sağlam ve sürükleyicidir. • Esere başına talihsizlikler gelen ikiz efendiler ile ikizi uşaklarla, efendilerin anne ve babasının hüzünlü öyküsüyle başlarız. Buna rağmen yazar, eseri diğer karakterler ve ikizlerin birbirinin yerine geçip karışıklıklara yol açması ile öyle bir noktaya getirir ki; hem güler hem de dış görünüşlerin ne kadar aldatıcı olabileceğini yakından anlarsınız. • Benim en sevdiğim kısımlar Sirakuzalı Dromio’nun zamanla ilgili benzetmeleriydi diyebilirim. Zamanı gece ve gündüzü çalan bir hırsıza benzetmesi ve bu sebeple bize borçlu olduğu için karşısına çavuş çıkınca kaçması örneği gerçekten düşündürücü ve komikti.Aynı şekilde aklından çok saçı olan insanlar örneği de güzel parçalardan biriydi. • Kitaptan çıkardığım iki üç nokta ise: -Dış görünüşlere göre hızlıca karar vermekten kaçınmalı ve iç görünüşün önemini anlamalıyız. -Her şeyin bir zamanı vardır sözü bazı durumlarda geçerli olmayabilir. -Zaman hızlıca akıp gidiyor ve hiçbir insanoğlu bu değişimin karşısında duramaz. • Hikayenin sonunda Efesli ikizler ile Sirakuzalı ikizler birbirini nasıl bulacak? Karışıklıklar nasıl çözülecek? Aegon hasretine kavuşabilecek mi? sorularını merak ediyorsanız kesinlikle bu kitabı okumalısınız. • Herkese iyi bayramlar ve tatiller dilerim Yanlışlıklar Komedyası William Shakespeare
Yanlışlıklar KomedyasıWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20248,5bin okunma