Puan vermedi·232 syf.····Okunma: 29 Nisan 2022 20:15 Zülfü Livaneli kitaplarından 3. Okuduğum kitap
Ard arda okunan 3 kitaptan, Kardeşimin hikayesi, huzursuzluk derken yazarın eserlerindeki verdiği tat, daha çok bir başrol eşliğinde yaşattığı his ve heyecanlardan sonra çok tatmin edici olmadı.
Belki de diğer eserlerindeki basitlik ve sadelik daha arzulanandı benim için.
Bu kitapta bir yalı kuşaktan kuşağa ev sahipleri değişen ama temelde tek konuğu değişmeyen bir yalı tarihi, Leyla.
Sonunda o da mülkünden, hırslı bir aile tarafından, güç ve hile ile alı konur, uzaklaştırılır.
İşte Leyla’nın yetmiş yıldır kurulu düzeni, onu güvende hissettiren mülk hissi, aile tarihi, boğazla, yalı bahçesindeki manolyasıyla, yelkovan kuşları ile kurduğu o güvenli liman konfor alanı, hayat rutini stabilitesi, kendi akvaryumu belki de yaşamının sonunda onu bambaşka bir deneyimle son kapanışını yaptırmakta ve yalnız gelip geçen dünyasında ona hem sandığından farklı hayatlar, bir dünya var bilgisini ve çok orjinal kurulan bir aile hediyesi ile elveda detirtmekte.
Osmanlı entel dünyası, hırsların entrikaların, güçün simgesi yalı yaşamının ve yalı yaşamından beslenenlerin, oluşturulan istihdam ile oluşan semtlerin, yaşam ikliminin tadına varıyorsunuz, severseniz.
Fakirlikten bu denli zenginliğe bir yaşam
En ufak merhamet duygusunun zayıflık görüldüğü bir denklem, logaritme görüldüğü bir garip başarı ve dramlı son olan bir gelin
Aile mesleği olan ve genlere işleyen bir üslupla, saygınlığı da elden bırakmayan bir yaşam biçimi ali Rıza bey ve onun hırs ve ülküsüyle büyütülen ama iç dünyasında farklı eksikliklerle büyümüş bir çocuk, ömer bey
Ortak mekan yalıda babası bahçıvanlık yaparken o yalı yaşamının değerli ve özel yanlarıyla hamuru yoğurulmuş, gazeteci bir çocuk yusuf
Almanya daki türklerin, oradaki ailelerin yeni girdikleri bir kültürde garip bocalamalarla ve aç kalmama dürtüsü ile ekonomik düzende hayatta kalma çabalarını ve kadınların bu sosyo ekonomik karmaşadaki iç dünyalarını, hayatta tutunma çabalarını resmeden bence hikayenin en heyecanlı ve o sade, içtenlik silsilesini devam ettiren bir detay, Roxy, aynı zamanda bu karakter hayallerini de kovalayan, gelenekselliğe, klasik aile yaşamına ve onun parametrelerine en derin yaralarla meydan okuyan, muhalif aksi rekabetçi asabi hale gelmiş, garip savunma mekanizmaları kurmuş bir karakter
İşte kan bağı değilde hayattaki yaşanmışlıkların en güzel harcı ile istemsiz tesadüfi biraz da iradelere zorla bir uzun süreçte çabayla kabul ettirilerek oluşturulan hayat ailesi, leyla, yusuf ve roxy(rukiye)
İşte bu acılardan sonra gelen en büyük müjde umut teselli şifa başarı iyilerin kazandığı bie hikaye, bebek leyla
Mülkiyet kavramı, kuşak farkları, semt isimlerinin kaynağı, gazetecilik çalışma biçimine de ufak eleştiriler içeren, yiten biten imparatorluktan arda kalan çarpık düzenler de olsa arda kalan saygın uşaklar gibi güzel ilkesel görgülü şeyler, şimdilerin imkan ve kazanımlarına rağmen içi boş insanlar
Güçten menfaatten gözünün önündeki çıkar devşirmeden yana tavır alsa da etkilense de fikir değiştirse de, cehaletinin kurbanı olsa da, kontrolsüz beklenmedik hıyanetlerin, güçlü ses cılız eylemin timsali, pohpohçu ama iş bitirici olmayan ama bir şekilde genetik kodlarında hakkın hakkaniyetin doğru erdem ve düşüncenin bir şekilde açığa çıkabileceğini de gösteren ufak bir detaya, rütuşa bakan, o eleştirilen kötü hasletlerden de çabuk kurtulabilme pratik ve kolaylığına sahip olan gürühun kabahatlerini de çabuk telafi etmesini iyi bilen yine de temkinli olunması gereken bir güruh, dağlılar, yalı istihdamının oluşturduğu semt insanı, yaşam iklimi
Bu sefer hikaye bol, değinilen sosyolojik karakterler vs bol, mekan bol
Cihangir
Ankara, politikanın ne hale getirdiği arkadaşlar
Müzik yaşamı
Almanya daki aile yapıları kızlar ergenler
İlk cinsel deneyimler
Geleneksel aile ve baba figürü
bizans imparatoru torunu olan kökleri taa oraya giden bir adam üzerinden istanbuldaki göreceli mülk kavgası el değiştiren sahipler
İngiliz işgali sırasındaki istanbul
Türklük ve örf gururu
İngiliz subayla, türk paşasının kızının yaşadığı yasak aşk
Ölüme neden olan bir aşk
Bir ailenin alın yazısı ölüm
Yalıda metodik klasik eğitimin haricinde özel alınan eğitimlerle öğrenilen diller, müzik, bilgi ve kültür seviyesi
İhtiyarlıkta hızlı gençlik yaşamına adaptasyon sorunları
Hüzün, ölüme huzurla hazır olma duygusu
En özel arkadaşın, ailenin diktiğin bir ağaç olması
Vs. Onlarca detay hikaye karakter derken
Aslında ilk bakışta beğenmesem de çok derin ve detaylı özel düşüncelerle bereli bir kitap.
Okunmaya ve üzerinde düşünmeye değer.