Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Eğer daha iyi bir ülke için mücadele etme konusuyla ciddi olarak ilgileniyorsanız problemin niteliğini tanımlamakla işe başlayın. Mücadele, asıl olarak politik değil entelektüeldir (felsefidir). Siyaset, belli bir ulusun kültürüne egemen olan temel fikirlerin (metafizik, epistemolojik, etik) nihai sonucudur, pratik uygulamasıdır. Sebeple mücadele edip sebebi değiştirmeden, sonuçlarla mücadele edip sonuçları değiştiremezsiniz. Neyi yürürlüğe koyacağınızı bilmeden de herhangi bir pratik uygulamaya girişemezsiniz.
Sayfa 288 - Pegasus Yayınları - Çeviren: Nejdet Kandemir - I. Baskı: İstanbul, Kasım 2021 •Kişi Ne Yapabilir?,1972Kitabı okudu
·
176 görüntüleme
124. Japon İmparatoru okurunun profil resmi
Entelektüel bir mücadelede herkesi döndürmeniz gerekmez. Tarih azınlık olan kişilerce yazılır ya da daha doğrusu tarih, azınlık olan kişilerce yaratılan entelektüel hareketlerce yazılır. Bu azınlıklara kim dâhildir? Entelektüel konularla ilgilenebilen ve ilgilenmek isteyen herkes. Burada önemli olan sayı değil, kalitedir (kişinin savunduğu fikirlerin kalitesi ve tutarlılığı). Entelektüel bir hareket, organize hareketle başlamaz. Kim organize edilecek? Felsefi bir mücadele, körü körüne izleyiciler toplama girişimi değil, insan aklı için yapılan bir mücadeledir. Fikirler ancak onları anlayan kişiler tarafından yayılır. Organize hareketten önce eğitilmiş (kendini eğitmiş, yani bir filozofun size bilgi materyali sunabileceği, fakat bunu hazmetmek zorunda olanın sizin aklınız olduğu anlamında kendini eğitmiş) öğretmenler gerektiren bir eğitim kampanyasının olması zorunludur. Bu tip bir eğitim, bir ideoloji salgını esnasında bir doktor olmanın ilk gereksinimi ve herhangi bir "dünyayı değiştirme" girişiminin ilk şartıdır.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.