Barbar kime denir?
2022 50. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2022 21:17
Barbar ifadesini ilk defa Antik dönemde Yunanlılar tarafından Anadolu'da yaşayan halklar için kullanmışlardır. Yunan kültürü üzerine inşa edilen Roma medeniyeti de kendisi dışında tüm ırkları Barbar olarak görmüşlerdir. Modern çağlarda ise Coğrafi keşiflerle keşfedilen yeni yerlerdeki halkları emperyalist güçler Barbar olarak nitelemişlerdir. Imparatorluğun sınır karakolunda sivil yönetimin en üst yetkilisi olan baş kahramanımız bir hâkimdir. (Burdan aslında adaleti temsil edenlerin her şeyin üstünde olduğu anlaşılıyor.) Yerli ve ilkel halklar kendi âdetlerine göre yaşamaya devam ederken imparatorluk tarafından düşman ilan edilir ve sahte bir vatanseverlik yaygarasıyla "barbarlar"a savaş ilan edilir. Baş kahramanımız olan hâkim ise tüm bu süreçte vicdanımızın sesi olarak inadına barışı haykırmaya devam eder. Tüm insanlık tarihinindeki işgalci güçlerin kullandıkları zalimce yöntemleri nasıl pişirip önümüze sürdüklerini tek bir işgal ile görmüş oluyoruz. Yerlilere yapılan işkencelere yürek dayanmıyor Kendi ülkesi olan Güney Afrika'nın işgal ve sömürüsüne bir haykırı ve çığlıktır. Ve aslında Hâkimin, J. M. Coetzee 'nin kendisidir desek yanlış olmaz. Kesinlikle okumalısınız.
Barbarları BeklerkenJ. M. Coetzee · Can Yayınları · 20192,053 okunma
1.026 Gösterim