Elfsbookself'in gözünden "Fareler ve İnsanlar"
2022 13. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2022 00:00
Steinbeck bu kitapta az ama öz diye tabir edebileceğimiz bir dünya sunmuş bizlere. Ne uzun ağdalı cümlelerle canımızı sıkmış ne de anlaşılması güç kavramlarla kafa karışıklığı yaşatmış. 111 sayfaya sığabilecek ve herkes tarafından anlaşılıp, özümsenebilecek gayet başarılı bir kitap. En genel hali ile bahsetmek gerekirse kitapta çiftliklerde dönemlik çalışan, belirli bir düzene sahip olmayan ve oradan oraya savrulan insanların hikayesinden bahsediliyor. Kitap birbirine dost ama bir o kadar da bağımlı olmuş biri saf diğeri onu koruyup kollayan akıllı, iki kişinin iş arayışlarıyla başlıyor ve bu kişiler etrafında devam ediyor. Pek çok kez işçi olmanın zorluklarından, her İşçinin başkası için değil de kendisi için çalışma İsteği duyduğundan ve bir toprağa sahip olmayı gönülden istediğinden ve böylesine basit ve ulaşılması güç olmaması gereken bir isteğe bile ulaşılamadığından ve hayalinin bile insanlar tarafından engellendiğinden bahsediyor. Her İşçi kendi toprağını sürmenin hayalini kurar ama hepsi bu boşlukta savrulup gider ve bu İstekler hayalden öteye gidemez bakış açısıyla sahip olamadıklarının acısını elinde hayalden başka bir şeyi olmayan insanlardan çıkarıyorlar. Günümüzde de böyle değil mi yalnızca oturduğu yerden istemekle yetinen tembeller çaba gösteren, hedefine doğru adım adım ilerleyenlerin yolunu kesmek için elinden geleni yapmıyor mu? Coğrafya farklı ama kendimize uyarlarsak gönül bağıyla anlayacağımız, fare başı okşamanın bile olağan geleceği özel bir kitap. John Steinbeck Fareler ve İnsanlar elfsbookself
İnceleme
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023212bin okunma