Cengiz Aytmatov u ne kadar çok sevdiğimi beni tanıyan ve burada uzun zamandır takip edenler iyi bilir. Aytmatov'un sanırım okuduğum 5.kitabı oldu. En iyisi kesinlikle değil Cemile ama yine iyi bir Cengiz Aytmatov kitabı oldu benim için. Sanırım her okurun kendi tarzı var. Kendi boşlukları var. O boşlukları benim için en iyi dolduran yazarlardan bir tanesi Aytmatov diyebilirim.
Diğer incelemelerimde Aytmatov dan uzun uzun bahsetmiştim. Artık o nedenle bahsetmeden direk kitabın incelemesine geçeceğim.
Cemile kitabının ismi kitabın baş karakteri Cemile den geliyor. Cemile, güzeller güzeli ve asi bir kadın. Elinden her iş gelen ve tüm delikanlıların hayalini süsleyen bir kadın. Zengin ve soylu bi ailenin gelini.Kaynanası ve küçük kayınbiraderi ile birlikte yaşıyor. Kocası 2.Dünya Savaşına katılmış. İşte kitapta, Cemile nin bu dönemde yaşadığı aşk hikayesi anlatılıyor.
Cemile isimli bu kitap, dünyanın belki coğu gelişmiş ülkesinde o ülkenin kendi dillerine çevrilmiştir. Peki bu kadar ünlü olmasının sebebi nedir derseniz hemen söyleyim : Louis Aragon . Aragon un eşi bir gün Cemile yi Aragon a okur. Aragon esere bayılır ve Fransız çevirisini kendisi yapar. Avrupa ülkelerine eser bu şekilde yayılmıştır. Aynı zamanda 3 kere de filmi çekilmiştir.
Kitap, Cemile nin küçük kayınbiraderinin gözünden bize anlatılır.
Cemile, bir karar verir. Kitap sadece 80 sayfacıktır. Bu nedenle bu kısımlara girmeyeceğim. Ama Cemile nin verdiği karar aşk kitabının bir özütüdür. Aşkta çünkü mantık olmaz. Aşkta uzun uzadıya düşünceler olmaz. Aşk akıl işi değil. Aşk gönül işidir.O nedenle onun kararını tartışmaya da bu bakış açısından bakarsak neden yoktur.
Aytmatov un edebi dili muhteşemdir. Büyülü bi dildir. Kafanızda resmen canlandırırsınız. Betimlemeler, sahne çizimleri kusursuzdur. Karakterlerinin hepsinin bir alt metni vardır. Hırçın bir kız, sessiz bir oğlan çok sık kullandığı karakter modelleridir.Selvi Boylum Al Yazmalım ı herkes bilir. Oradaki karakterde hatırlarsanız hırçın bi karakterdi. En önemli özelliği ise hep savaşın yıkıcı etkisinden bahseder. Savaşın mağdur ettiği ailelerden bahseder Aytmatov. Ya bir genç savaşa gitmiş, ya bir genç savaştan gelmiştir. Bu çünkü hayatını Aytmatov un okursanız görürsünüz ki, hayattaki en büyük eksikliğidir. Çünkü Aytmatov bir savaş sonucu babasını kurşuna dizilerek kaybetmiştir.
Kitap, ilk başta belirtiğim gibi en iyi eseri değildi ama iyiydi. Beğenmediğim yerler : resim bağlantısı çok hızlı bir bağlama gibi geldi. Kitabın son kısmı.Resim yaptı, ressam oldu, hoop oldu bitti gitti kısmı yani. İkincisi, Cemile nin suya atılma sahneleri biraz garip geldi. Olmasa daha iyiydi. İlgilenen başka erkeklerin olduğu başka bir şekilde de vurgulanabilirdi.
Kaynı ile olan ilişkisi beni ters köşe yaptı bu arada. Ben onla alakalı bir durum bekliyodum.
Kitapta ilgi göstermezsen bak bir insana elinden alırlar mesajı mı verilmek istedi onu da bilemedim. Bunu da okuduktan sonra size bırakıyım.
Kitaba puanım 8.
Cengiz Aytmatov'un kitapları ile çok karşılaşır oldum. Listeme ekleyeyim, siz de okuyorsanız kalemi güçlü yazardır. Bizim de boşluğumuz çok, okudukça dolduralım 🤟🏽