Cozmos kitabı alanında ve yazıldığı zamana göre (bazı iddialara katılmasam da) evet güzel bir kitap fakat kitap güncelliğini kaybedeli çok oldu 42 yıl önce yazılmış bir kitap ne yazık ki hata yapmadan ilerleyemez çünkü bilim sürekli değişir gelişir bu süre zarfında da çok bilgi değişti bu yılda doğru bilgileri en iyi hangi kitaptan alırım deyip bu kitabı almaya geldiyseniz kesinlikle geri dönmelisiniz kitabın çoğu temel bilgileri hâlâ güncel olsa da güncelliğini yitiren oldukça bilgi de bulunmakta.
Bu kitaptan yola çıkarak bir şey anlatmalıyım; eskiden Güneş sistemimizde Plüto dahil olmak üzere 9 gezegen olduğu söyleniyordu Carl Sagan da bu kitapta böyle söylüyor, bu bilgiye o zaman karşı çıktığınızı düşünün karşılaşacağınız söylemler şöyle olacaktır; "bilim düşmanı, cahil, yobaz, bilimden anlamaz ve ondan iyi mi bileceksin?" Olacaktır fakat bugün bilim insanları gezegenimizde 8 gezegen 5 de cüce gezegen olduğunu söylüyor bu örneği seçmemin sebebi somut görünen delillere dayandırıldığı iddia edilen bilgi olmasından dolayıdır fakat işte görüyorsunuz sözde bilim de Carl Sagan da yanılmıştı tarihi biraz biliyorsanız en zeki olduğu iddia edilen Einstein başta olmak üzere çoğu insan belli başlı konularda yanılmışlardı fakat bu onların düşük zekalı veya bilimden anlamadığını göstermez bu tamamen hata yapabilen insan olmasından kaynaklanmaktadır.
Diyeceğim o ki din geçmişte ne ise bilim de bugün o yolda ilerlemekte eskiden din insanlarının sözleri sorgulanamazdı karşı çıkılırsa "senin ilmin ne? Ondan iyi mi bileceksin? Dinsiz cahil" söylemlerinde bulunuyorlardı kaldı ki şu an bile hakim görüş gelenekçi dindarlar bu söylemleri kullanmaktadır. Bu durum bilime de sıçramış durumda bilim insanlarına atfedilen sözleri eleştirince başta da dediğim gibi söylemlerle karşılaşıyoruz bu tutumların ikisi de hatalıdır bizi asla gerçeğe ulaştırmaz yapmamız gereken bilim insanlarının veya din insanlarının çoğunluğuna göre hareket etmek değil akıl mantık çerçevesinde herkesin yanlış yapma ihtimalini düşünerek en doğru sonuca varmaya çalışmaktır doğruluğun ölçütü çoğunluk, akademik ünvan veya dini ünvan olmamalıdır.