Puan vermedi·224 syf.····Okunma: 05 Temmuz 2022 15:32 Kadın Beyni Erkek Beyni diye denk gelince bilimsel makalelerin, araştırmaların bol olduğu, latincenin çok kullanıldığı bir kitap bekliyordum aslında ama kitap oldukça sıradan okuyucuya hitap etmekle kalmamış, bence oldukça akıcı ve okuması keyifli olmuş.
Kitabı bilim ve beyinle ilgili bilgisi az olan ya da herhangi bir araştırması, çalışması olmayan birinin anlayabileceği düzeyde yazmış yazar. Özellikle bilimsel bulguların günlük hayatla ilişkilendirilmesi ve eğlenceli örnekleri bence kitabı daha faydalanılabilir kılmış.
Kitap adından da anlaşılacağı üzere kadın ve erkek beyinlerinin çalışma biçimi ve bunun davranışlara yansımasını anlatmış. Beynin incelenmeye başlamasıyla açılışı yapıyor yazar. Erkek beyinlerin savaştan ötürü bol miktarda bulunması dolayısıyla erkek beyinler üzerinde araştırmalar daha fazla yapıldığından ve 1800'lü yıllarda bilimde erkek egemen anlayış hakim olduğundan, bilim insanlarının kadın beyniyle ilgili olumsuz düşüncelerini rahatça ifade edebildiğini paylaşıyor yazar. Mesela; Paris Tıp Fakültesi profesörlerinden Paul Broca, kendince yaptığı araştırmalar sonucunda kadın beynini erkek beynine göre hafif buluyor ve kadınların, erkeklerden daha zeki olamayacağını iddia ediyor.
Ama yazarın amacı beyin yarıştırmak ya da cinsiyetçi söylemi öne çıkarmak değil. Beynimizin farklı olmasının davranışlarımıza ve düşünce yapımıza nasıl etkisi olduğunu bilirsek, birbirimizi daha iyi tanır, kadın ve erkek arasındaki iletişimi o kadar sağlıklı düzeyde kurabiliriz düşüncesiyle paylaşıyor yapılan araştırmaları.
Hangi durumlarda hangi tepkileri nasıl ve neden verdiğimizi önce bilimsel verilerler, ardından resimlerle göstererek anlattıktan sonra günlük hayatla ilişki kurarak seriyor gözlerimizin önüne. Kız ve erkek bebeklerin etrafı keşfetme ve nesneleri algılama biçiminden başlayıp, yine kız ve erkek çocukların birbirleriyle iletişiminden, oyun tercihlerinden devam ederek yetişkin ilişkilerinin ya da sorunlarının kaynağını anlatması bakımından didaktik bir kitap olmuş.