···Okunma: 06 Temmuz 2022 23:05 · *Yazarın cümlelerine hayran kaldım, o cümleleri kurmak elbette yetenek işi fakat anlamak da ayrı yetenek işi bence. Bazı cümleleri vardı ki neredeyse yarım sayfa kadar, tekrar tekrar okumam gerekti. Dili çoğu zaman sade değildi, cümleleri karmaşık yapıdaydı ama zaten biraz aklımızı zorlaması da gerekmez mi..
*Kitabın ilk 200 sayfasında anlatılanlar, birbirinden kopuk bölümler ve karakterler gibi gelse de kitabın ikinci yarısında bu bölümler ve hatta en ufak detay bile romanda öyle bir bağlandı ki, ilk 200 sayfadaki detayları daha çok aklımda tutsaydım hatta not alsaydım keşke dedim kitabın ikinci yarısında. Kitabın ilk yarısı ile ikinci yarısını bir yapboz gibi birleştirmemiz gerekti.
*Dickens kitabın birbirine bağlantılı iç içe kurgusuyla roman yazmanın yanında beynimizi de çalıştırmayı, hafızamıza da göz attırmayı ihmal etmemiş. Kitabın kurgusunda beni en etkileyen kısım bu oldu. Bizi zorlayan kitapları seviyoruz ne de olsa.
*Kitabın dönem bakımından konusuna gelirsek, 1700'lü yıllar, Fransız Devrimi'nin öncesi, gelişmesi ve sonrasını Paris ve Londra şehirleri ekseninde gözler önüne seriyor. Devrimin şiddeti, acımasızlığı, devrimi etkileyen birtakım olaylar ve kaçınılmaz sonuçları anlatılıyor. Yazarın betimlemeleriyle kana bulanmış sokaklarda gezmiş gibi oluyorsunuz. -Hele bir bölümde anlatılan sokağa dökülen bir fıçı şarabın aç ve sefil insanlar tarafından içilmesi, kaldırımların dahi yalanması öyle canlı anlatılmış ki, hayretler içinde seyretmiş kadar olursunuz.-
*Kitabın olaylar ve karakterler açısından konusuna gelirsek, Fransa’da bir hapishanede 18 yıl boyunca suçsuz yere yatmış olan Doktor Manette’nin hapishaneden çıkışı, babasının öldüğünü düşünen kızı Lucie ile kavuşması ile olaylar başlıyor. Dostları Mr Lorry, tesadüfen tanıştıkları ve Lucie ile evlenen Charles Darnay, Lucie’yi karşılıksız olarak seven ve kitabın en silik görünse de en önemli karakterlerinden biri olan Sidney Carton. Yine karşı tarafın ana karakterlerinden devrimci aile Mr ve Mrs Defarge hem devrimin hem de olayların akışını şekillendiriyorlar.
*1800 lü yıllarda yaşayan yazarların konuları ve anlatımları da bir başka oluyor.
Kitabın okunma sayısı çok fazla olduğu kadar yarıda bırakanların sayısı da baya fazlaymış. Bence hiç yarıda bırakılacak bir kitap değil. Cümlelerin uzunluğu, ilk sayfalardaki olayların farklılığı ve karakterlerin fazlalığı sizi yanıltmasın. Bir yerden sonra yazar öyle güzel toparlıyor ki iyi ki devam etmişim diyeceksiniz.
İyi Okumalar..