Yaşamak
2022 81. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2022 15:06
Yaşamak, 1993 yılında Yu Hua'nın kaleminden çıkmış bir eserdir. Yazarın çocukluğu Çin Kültür Devrimi yıllarında (1966-76) geçmiştir. Bundan dolayı da eserde devrime dair izler görmek mümkündür. 1993 yılında eser Çin'de yayımlanır yayımlanmaz yasaklanmıştır ve hâlâ Çin'de yasaklı kitaplar arasında yer almaktadır. Daha sonra sinema filmine konu olsada orada da yasaklanmaktan kaçamamıştır. Konusu ise yukarıda da bahsettiğim gibi 1966-76 yılları arasında yaşanan Kültür Devrimi sebebiyle yaşanan toplumsal değişimler konu edinmektedir. Eserin iki farklı anlatıcısı vardır. İlk anlatıcı Çin'in farklı köy ve kasabalarını dolaşıp halk şarkılarını derleyen anlatıcımız, ikincisi de asıl olayları yaşayan ve bunları aktaran anlatıcımız Fugui'dir. Fugui, zengin bir ailenin oğludur ve devrim öncesinde tam bir mirasyedidir. Tamamen sorumsuz ve vurdumduymaz bir şekilde kumar bağımlısıdır. Fakat ailenin tüm malını kumarda kaybetmesiyle birlikte ve devrim olaylarının yaşanmasıyla birlikte hayatı baştan sona değişir ve akabinde karakterimizin yaşantısı, insanlara ve hayata bakış açısı da değişir. Sonrasında yaşadığı olaylar ise tam bir dramdır. En önemlisi ise başına ne gelirse gelsin yaşama olan inancını kaybetmemesi ve bunun için çabalamış olmasıdır. Anlatılanlar karşısında etkilenmemek mümkün değil. Yeri geliyor çok sinirleniyorsunuz, yeri geliyor içiniz acıyor... Yaşamak'ı sürekli olarak görüyor fakat erteleyip duruyordum. Okuduktan sonra ise ertelediğim için büyük hata yaptığımı düşünerek kendime kızdım. Şahsi fikrim olarak okunması gereken bir kitap olarak görüyorum. Okumaktan pişman olamayacaksınız ve kesinlikle tavsiye ediyorum. Ben geciktirdim siz geciktirmeyin :) Şimdiden iyi okumalar dilerim... "Yaşamın her şeyi kapsaması gibi, yaşamak da hayatı olduğu gibi kucaklar. Doğumları ve ölümleri, mutsuzlukları ve umutlarıyla."
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,2bin okunma
1.989 Gösterim