Geçmişle yüzleşmek kaçınılmazdır...
2022 21. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2022 12:39
"İnsanca örtülerini avcıdan kurtulmak için örtünemezsin." . Doğan... Denizcilik geçmişini bir yana bırakıp da satın aldığı butik bir oteli işletmeye başlar ancak alırken tek bir koşul konmuştur: Çalışanlarıyla birlikte. Nasıl olsa çalışana gereksinecekti, hazırı varken ne diye uğraşsın, diye düşünerek onaylamıştı alımı. Günler geçtikçe, konuklar gelip gittikçe Doğan da yeni yaşamına alışıyordu. Bir gün Aslı girer otele. Orayı bilir, tanır ama bir türlü orada kalmak istemez. İlerleyen konuşmalarda geçmişiyle ilgili olduğunu düşünür Doğan. Öte yandan gönlü de kaymaya başlamıştır ona karşı. . Oteli güzelleştirmek isteyen Aslı, eski ama anlamı, öyküsü olan nesneler alıp getirir. Tıpkı çok önceleri de yaptığı gibi. Eski dönemlerden kalan bazı maskeler getirir, yerleştirir. Günler geçer, Doğan odasına giderken son gelen maskenin kutusundan çıktığını görür. Sonra çevresi kararır. Koridora çıkar, bir süre sonra parlak bir ışık yayan bir varlık görür. Ama tanıdığı birine çok benzemektedir. Başta o sansa da içinden geçip gittiğinde bunun yeryüzüne ait olmayan bir varlık olduğunu anlar. Günle geçtikçe iletişimleri artar, konuşmaya başlarlar. Maskelerin bambaşka anlamları olduğunu öğrenir. . Geçmişinin yeniden su üstüne çıkmasıyla rahatsız olsa da geleceğini kurtarmak için yüzleşmek zorundadır. Ona yardım edecek varlığın da güçlenmesi vicdanının acı çekmesine bağlıdır. Bir gün varlık, alnına dokunduğunda onu bambaşka bir yerde uyandırır. Orada tanıştıkları ise Doğan'ın inancını tümden sarsacaktır. Hangi varlığın iyi ya da kötü olduğunu ayırt etmesi gerekiyordur. Ama önce kendi dönemine dönmesi gerekiyor. . Beklenmeyen bir sonla biten kurguda mistik olaylar yaşanmakta. Eş sürede tinsel bir ilerleme de söz konusu. "Geçmişin karşılığı ödenmeden gelecek kurulamaz. T.Z" sözünü bir kez daha öğreniyoruz. Ama bu karşılık bazen çok pahalıya mâl olabilir. . Yazarın ikinci betiği olan Melekle Hasbihal, gizemli bir kurguya iye. Yer yer altını çizdiğim tümceler oldu. Düşündürücü, anlamlı sözlerdi. Geçmişiyle yüzleşmekten ürkmeyenlere öneririm. Kim bilir? Belki de çevrenizdeki bazı nesneler çoktan bunu size ödetiyordur. . Betikle esen kalın. Hakan Kantarçeken Melekle Hasbihal
Psikoloji
Melekle HasbihalHakan Kantarçeken · Flora Yayınları · 202230 okunma