Kadın düşmanlığı (mizojini)
Puan vermedi·296 syf.·
2022 51. kitabı
Peki, bir erkek mizojini hakkında neden kitap yazmak ister diyenlere Jack Holland bunu kısaca şöyle yanıtlıyor: “Niçin yazmayayım? Sonuçta mizojiniyi erkekler icat etti” Ve kitap yazanın anısına (kitabın yazımını bitirdikten kısa bir süre sonra kanserle mücadelesinin sonuna gelen Holland yaşama veda eder) onu eğiten kadınlara ithaf ediliyor, editör olan eşi ve kızının uğraşları sonucu da yayınlanıyor. Bu kitap, tür olarak bir felsefe düşünce tarihi kitabı değildir. Bir nefretin tarihinin araştırılmasıdır. Binlerce yıl önce başlayıp bugün hala süregelen kadın düşmanlığının incelenmiş olduğu bir araştırma kitabıdır. Yazarın 2 yıllık çalışmasının ürünü olarak ortaya çıkan kitapta, tarih boyunca tutulmuş on binlerce kayıttan faydalanılıyor. Kültürel boyutlarını anlayabilmek içinse şiir ve tiyatro yazınına başvuruluyor. Bu önyargının kökenine inmek için tarihten tanıdığımız birçok ismin de yer aldığı kapsamlı bir başvuru kitabı. Bu yönden okuyucuyu heyecanlandırıp, merakla içine çekerken, sade ve akıcı bir dille yazılmış olmasıyla da gayet başarılı. Her ne kadar bir kadın için okuması o kadar kolay olmasa da meraklıları için güzel bir başvuru kaynağı. Kadından nefret, başka hiçbir tür nefrette olmadığı kadar bizi etkiliyor, çünkü her yer de karşımıza çıkıyor ve içimize işliyor. Bugünün modern dünyasında, hayatın herhangi bir anında erkekler tarafından baskılara ve aşağılanmalara maruz kalmak, Eski Yunan geleneklerinden bugüne kadar devam eden bir şey varsa bunun ancak “kadın düşmanlığı” olacağının göstergesi. Kadına karşı her türlü ayrımcı söylemler, dışlanmaya maruz kalan, kendi kimliğini yaşayamayan, erkeğin gölgesinde, onun egemenliği altında, silik bir şekilde hayatlarına devam etmeye çalışan, baskıya, zulümlere, şiddete, taciz ve tecavüzlere uğrayan, hakkı savunulmayan kadınların ortak bir sorunu var “erkek hegemonyası altında yaşamak zorunda kalmak” Kuşkusuz bugün kadınlar hala bu düşmanlıkla karşı karşıya. Popüler kültürün, medyanın, TV'lerde yayınlanan izdivaç programlarından, dizi, filmlere kadar bu nefretin körüklemesinin ise önüne geçilmiyor ve daha da artıyor şiddet. İstanbul Sözleşmesi'ne karşı tavır alanlar bugün artan kadın cinayetlerinin sorumluları arasındalar. Tüm dünya dinleri ve tarihin büyük filozofları, kadını aşağıladı, hor gördüler, nefretin köklenmesinde en büyük katkıları sundular. Dünyanın pek çok ülkesinde, cinsiyete dayalı ayrımcılık dün nasılsa bugünde aynı şekilde virüs gibi yayılmaya devam ediyor... Kitaptan bir alıntıyla tamamlamak istiyorum; "Tarihin bize mizojini hakkında neler öğrettiği dört kelimeyle özetlenebilir: istilacı, kalıcı, kötücül ve çok yönlü. İnsanlar tekerleği bulmadan çok önce mizojiniyi buldular ve bugün tekerleklerimiz Mars'ta dönerken, bu çok eski buluş hala pek çok kadını tutsak ediyor. Başka hiçbir önyargı bu kadar uzun süre yaşamadı ve bu ölçüde dayanıklılık göstermedi. Hiçbir ırk, bu kadar uzun dönemler süresince ayırımcı bir tutumu içselleştirmedi. Hiçbir grup evrensel ölçekte böylesine bir haksızlığa uğramadı. Ve hiçbir önyargı, toplumca konmuş sosyal ve siyasal ayrımcılıktan, hasta bir beynin nefret dolu fantezileriyle beslenen taşkınlıklarına kadar uzanan bu denli değişik yüzler göstermedi." İyi kitaplar okumanız dileğiyle…
Kadın
Mizojini - Dünyanın En Eski ÖnyargısıJack Holland · İmge Yayınları · 2019388 okunma
5,1bin Gösterim
Emegine saglik Deniz'im... Okuma listeme aldim ,2026 da okunacak mutlaka 📚😍🌺
Alıntıları bekliyorum 📖🤗🌼
Deniz A. Ş. Okuduğumda tabii ki gelecek alıntılar😍📚✌️
dağlar 😊📖🙏🏻
Çok güzel bir inceleme olmuş. Kaleminize sağlık. Kelimeleri ipe dizmişsiniz 🌹
Deniz A. Ş.
Çok teşekkür ederim Merve hanım. "İpe dizmek" ifadeniz çok ince. 🫠🌼 İyi okumalar dilerim. 📚🙏🏻
iki bin yirmi iki yılında yapılmış bir inceleme ve o günden bugüne hiçbir adım atılmadığı gibi şiddetin dozu daha çok artmış maalesef dünyanın en büyük sorunu iyi insanların her geçen gün eksilmesidir dünya insanının bir sabah kadınların ve çocukların değerini bildiği bir güne uyanmasıdır ümidim...
Deniz A. Ş.
Sizin ümidiniz hepimizin ümidi Cömert Yılmaz 🙏🏻 Sadece iyi insanların sayısının artması değil, aynı zamanda devletin de bu konudaki uluslararası yükümlülüklerine dönmesi, İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden sahiplenmesi ve şiddeti önleyici mekanizmaları kararlılıkla uygulaması şart. Bunlara dönülmemek içinse ısrar ediliyor ve politik tercih sonucunda da tablo her geçen gün daha vahim hâle geliyor. Sesimizi duyurmamız şart. 😞 Duyarlılığınız için çok teşekkür ediyorum. 🙏🏻
Bu yüzden de İstanbul Sözleşmesi için gündem oluşturmak ve güncel tutmak gerekir. Umarım bu defa somut adımlar atılabilir.
Deniz A. Ş.
Cömert Yılmaz Kadın hareketi ve muhalefet partileri, İstanbul Sözleşmesi'ne dönüş ve 6284 sayılı Kanun'un etkin uygulanması için mücadele ediyorlar uzun sürelerdir ama... Bu mücadele de sonuca ulaşır umarım 🙏🏻
İyi kitaplar okuma dileğin çok güzel 🌺incelemen çok güzel elline sağlık ☺️
Deniz A. Ş.
Teşekkür ediyorum, hepimizin iyi kitaplar okumaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Sevgiler
🌼🧚🏻‍♀️