Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

imamhatip mevzusu
Cumhuriyet' in eğitim projesinin özlü bir ifadesi olan ITK, "Milli Eğitim Bakan lığı'nın, dinsel hizmetleri sağlayacak 'kamu görevlilerini' eğirmek üzere özel okullar kuracağını" özel olarak belirtmiştir (Madde 4). Din eğitiminin "din hizmetleri için eğitim" biçiminde sınırlanmasına yönelik bu girişim, ilk günlerde itiraz görmese bile o zamanlardan bu yana tartışmalı bir konu olarak gündemde kalmıştır. 1945 yılında çok partili siyasete geçilmesiyle birlikte, ITK'nın ilk dönemlere özgü ödünsüz uygulamasından önemli sapmalar ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri, aslında 1924 tarihli Tevhidi Tedrisat Kanunu uyarınca kurulan İmam Hatip okullarının 1973 tarihli Milli Eğitim Temel Kanunu ile birlikte orta öğretim sistemine dahil edilmesidir. Yeni yasayla birlikte söz konusu okullar, öğrencileri dinsel hizmetler verebilecekleri biçimde eğitmenin ötesinde, onları yüksek öğrenime de hazırlayacaktı. Bu değişiklik sonucunda o dönemde var olan 29 İmam Hatip okulu önemli yapısal değişiklikler geçirerek İmam Hatip liselerine dönüşmüştür1 (Akşit, 1991).
Sayfa 102Kitabı okudu
·
28 görüntüleme
Mevhibe Özocak okurunun profil resmi
Bir bayan arkadaş ... diğer kız çocuklarla birlikte kantinde ocururken bir erkek çocuk ona bir şeyler sormak veya söylemek istemiş (öğretmen) onu da ocurtmuş. Bir idareci gelip "şimdi de burada mı çocukları buluşturmaya başladınız?" gibi uygunsuz şeyler söylemiş
Mevhibe Özocak okurunun profil resmi
İkinci ve en belirgin olan özellik, bu okul(özel Atatürkçü modern lise) kül- türünde öğretmenlerin, kız ve erkek öğrenciler arasındaki kişisel ilişkiler konusunu, cinsellik, bekaret ve rasgele ilişki kurma gibi konu ve kavramlardan büsbütün yalıtılmış biçimde tartışmalarıdır. İmam Hatip liselerindeki kültürde gözlenen, erkek ile kadın (ya da kız ve erkek öğrenci) arasında akla gelebilecek herhangi bir ilişki söz konusu olduğunda, ilişkinin sadece cinsellik boyutuna yoğunlaşan yaklaşımın tersine, burada, açıkça cinsel terminoloji sayılan kavramları kullanmaktan kaçınmanın da ötesinde, flört ve özel ilişki ile cinsellik arasında bir bağlantı kurulmasında bile belirgin bir isteksizlik sergilenmektedir. Öğretmenlerin sergiledikleri bu tutum, Türkiye Cumhuriyeti'nde kadının tarihini çalışanlara aşina gelecektir. Söz konusu tutum, üst kesime özgü bir kültürel mirasın türevi olarak ortaya çıkmaktadır ve burada kadınların kamusal alanda görünmeleri, kendi cinsel kimliklerinin geri plana itilmesi koşuluna bağlanmaktadır.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.