*Spoiler*
Zebercet karakterinde aşırı düzeyde cinsel arzu ve sağlıksız cinsel deneyimler görülmektedir. Muhtemelen çocukluk dönemlerinde doyuramadığı haz odakları yüzünden cinsel sapkınlık yaşamaktadır.
Dişçi çift otele yerleştiğinde onları kapı deliğinden seyreder, kadın çeşitli erotik sözler sayıklamaktadır (s. 27). Zebercet onları izlemekten ve bu sözleri dinlemekten çok hoşlanır. Çiftin yaptıklarını sanki kendisi esrarengiz kadınla sevişiyormuş gibi düşünür. Kendi kafasında fanteziler kurar. Bu kurduğu fantezileri de ya kadının kaldığı odaya giderek onun havlusu üstünde sürtünerek ya da ortalıkçı Zeynep üzerinde uygular. Fakat Zeynep ile Zebercet'in kurduğu cinsel ilişki de Zeynep'in karşılık vermediği hatta haz bile almadığı görülür. Zebercet'in hiçbir şekilde engellenmediği bütün saldırganlığını üstünde uygulayabildiği bir cinsel obje gibidir (s.41).
Bu noktada Zebercet'in Zeynep'i öldürmesinde de Zeynep'in cinsel haz almaması, Zebercet'in onun bu ihtiyacını karşılayamaması, kendisini yetersiz hissetmesine neden olmuştur. Bunun sonucunda daha fazla saldırganlaşmasına belki de kendini gösterebilmek adına Zeynep'in boğulup ölmesine sebebiyet vermiştir.
Zebercet'in babasının Zebercet'in hayatında büyük bir iz bıraktığı aşikardır. Sokakta bir bankta otururken karşılaştığı yaşlı adamla sohbete giren Zebercet, ne iş yaptığı sorulduğunda, babasının mesleği olan nüfus müdürlüğündeki işte çalıştığını söylüyor (s. 77). Ekrem diye bir gençle tanıştığında da aynı şekilde babasına ait bilgileri kullanıyor. Buradan Zebercet’in sosyal ilişkilerinde, babası gibi davranmaya çalıştığı görülüyor. Zebercet’in babasının yıllar önce aldığı ve 1 numaralı odaya koyduğu “..ben ölünce olur olmaz kimselere vermezsin bu odayı. Bir otelde böyle bir oda gerek.” dediği söz bulunmakta(s. 9). Zebercet de bunu dikkate alarak o odayı sadece o esrarengiz kadına veriyor. Paragrafın başındaki cümleyi kanıtlıyor diyebiliriz. Ayrıca babası güçlü biriydi. O da ona benzer ve layık bir evlat olma çabası içinde. Emekli subay da onun için bir otorite ve aynı şekilde bunu ona da gösterme çabasında ona karsı “güçlü” gözükmek istemektedir. “Emekli Subay bir sigara yakınca o da yaktı. Öksürmemek için yutkundu.” (s. 23). Bunun bir sebebi de emekli subayın esrarengiz kadın hakkında bir şeyler bilmesi onu işkillendirmiş ve onu rakip olarak görmüş olabilir. Emekli subay kılık kıyafetine dikkat eden her sabah tıraş olmaktadır, o da bu rekabette aşağı kalır olmadığını göstermek amacıyla kendine özen göstermektedir.
Kısacası psikanaliz perspektifinden Üç kattan oluşan otelde giriş kat, Zebercet’in oteli yönettiği ve normal davranışlar sergilediği bölümdür yani egoyu temsil etmektedir. İkinci kat ise otoriter bir figür olarak var olan emekli subayın kaldığı kattır ve emekli subay süperegoyu temsilen Zebercet (EGO) ile sürekli çatışmaktadır. Üçüncü Kat ise cinayet işlediği, otelin ortalıkçısıyla seviştiği aslında dürtüsel davrandığı id katıdır.Romanın sonunda Zebercet, 2. Katta emekli subayın kaldığı odada intihar eder ve bu da süper egonun ölüm emrinin bir kanıtı niteliğindedir.
Yusuf AtılganAnayurt Oteli