Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Bu “doğal” cinsiyet rolleri,ayrıca, kadının “korunması” nı da gerektirmekte ve kadının geçimini temin görevini kocaya yüklemektedir. Böylece kadına, baba ya da koca ailesinin dışında kendi başına var olma hakkı tanınmadığı gibi, kadının ekonomik özgürlük peşinde koşması, kendi ayakları üzerinde durmaya çalışması, önce aile kurumunun, oradan da toplum düzeninin bozulmasının esas nedeni sayılmaktadır.
Sayfa 139 - Metis Yayınları
··
1 artı 1'leme
·
2.479 görüntüleme
Tâhir okurunun profil resmi
Kocaya rızkı temin görevi verilmesi, kadının kendi geliri olmayacağı anlamına gelmiyor. Aksine, İslam, kadının malının korumasını, kendi tasarrufunda olmasını istiyor. Mesela bir kadının ticarette yahut zanaatta kazanarak elde ettiği geliri evine harcama zorunluluğu yoktur ancak erkeğin evine harcaması gerekmektedir. Bir erkek borç içinde olsa bile karısına ait olan malı ( takı, ziynet, gelir vs) onun izni olmadan alıp, kullanamaz. Şu da asr-ı saadetten bir örnek : Rayta bint Abdillah, Hz. Peygamber'e: "Ya Rasûlallah ben zanaatkar bir kadınım, kocamın (Abdullah b. Mes'ûd) ve çocuğumun bir şeyleri yok; zanaatım­la elde ettiğim ürünleri satıyorum." der ve ailesine yaptığı harca­malarının, sevabı olup olmadığını da sorar. Hz. Peygamber, ona: "Onlara yaptığın harcamalarda sana elbette sevap vardır." diye cevap verir.(İbn Sa'd, et-Tabakât, VIII, 290; Nuaym, Hilye, II, 69; İbnu'l-Esîr, Usdu'l-Gabe, VII, 121.) Bu örnekte de görüldüğü üzere kadının gelir elde etmesine Efendimiz sav karşı çıkmadığı gibi , kadının bunu rızası ile ailesi için harcamasının sevap olacağını ifade ediyor. Esas mesele şu ki İslam kadının da erkeğin de çalışırken bir takım kurallara riayet etmesine ister, bunlar da işin teferruatlarıdır.
Koray okurunun profil resmi
ne yazdığınızı anlamadım malesef, emek nerden çıktı ve eşitliğin olduğu yerde herhangi biri nasıl 2. sınıf olabilir? ilginç bir düşünce yapınız var. iyi geceler.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.