2022 5. kitabı
Namık Kemal, Türk edebiyatının önemli isimlerinden, gazeteci ve vatan şairidir. Vatan yahut Silistre eserinden sonra Magosa’ya sürgüne gönderildiğinde kaleme aldığı eseri Zavallı Çocuk; o zamanın aile yapısını, kızların kendilerinden yaşça büyük, sevmedikleri adamlarla evlendirilmesini konu alan küçük tiyatro eseridir. Ahmet Hamdi bu eser için, “Bu eserin edebiyatımızda ve bütün hayatımızda devam edip giden neticeleriyle karşılaştığımız hissî edebiyata yol açtığını bir daha tekrarlayalım.” demiş. 3 perdeden oluşan, 40 sayfalık bir eser. Kısa, öz ve vermek istediği mesajı direkt seyirci ile buluşturan bir tiyatro oyunu. Dönemin şartlarında tiyatronun rolünün farkında olan Namık Kemal, sade bir anlatım ile daha fazla kitlelere ulaşmayı hedeflediği için oyunu yalın bir dille sunuyor. Okurken kendimi tiyatro sahnesinde Şefika rolünde hayal ettim, sevdalısı Ata… Ata öksüz bir çocuk ve Şefika’nın babası Halil beyin uzaktan akrabası. Alıp yetiştiriyor Ata’yı ve hekim olmasına az bir zaman kalıyor. Bu süreçte Şefika ve Ata birbirlerine aşklarını ilan ediyorlar. Okulu bitirip koca adam olup senin için döneceğim diyor Ata. Şefika yollarını gözlerken annesi Tahire, 38 yaşında bir Paşa’ya kızını vermeye çalışıyor -Şefike 14 yaşında-. Şefika büyük bir çıkmazın içinde, istemediğini söylüyor. Tahire de ‘Baban borçlarından hapse mi girsin? Sokaklarda mı sürünelim? Senin başlık paran ile beybaban borçları kapatacak.’ deyip Şefika’yı hassas karnından vuruyor ve Şefika el mahkum kabul ediyor. Ediyor etmesine de aşkından ayrı kaldığı için yataklara düşüyor, verem oluyor. Ata, olanlardan bihaber… Devamını tahmin edebiliyorsunuz aslında, klasik Yeşilçam konusu gibi o döneme göre Namık Kemal’in tiyatro ile seyirciye bu mesajı iletmeye çalışması, çabalaması çok kıymetli. Bu oyun ilk kez 1874 yılında Güllü Agop’un Gedikpaşa Tiyatrosu’nda sahneleniyor. Ayrıca bu eser kendinden sonra gelen bir çok esere de ilham olmuş. Türk kültürü ile özdeşmiş bir tiyatro oyunu, okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın
Zavallı ÇocukNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20214,426 okunma