Aylak Adam
2022 33. kitabı
İsmini tam olarak bilmediğim, kitapta C. diye bahsedilen, babasından kalan parayla hayatını geçiren aylağın hikayesine götürüyor bizi kitap İnsanın toplum içinde yalnızlaşmasını, yabancılaşmasını hissettirerek anlatıyor. C. nin çocukluğunda yaşadıkları; babasından gördüğü, kendisinin çirkin bulduğu ,davranışları yetişkinliğinde de üzerinden atamaması geçmişin insan üzerinde ne denli büyük bir iz bıraktığını gösteriyor. C.nin sürekli bir şey araması asla istediğini bulamıyor olması ve kendini sürekli yalnız hissetmesi; çocukluğundan gelen ve teyzesini kaybetmesinin de büyükçe etkisinin bulunduğu, onda bulduğunu hiçbir kadında bulamıyor olmasının etkisi. Çocukluğumuzda yaşadıklarımızın ve çevremizin hayatımız boyunca üzerimizde bıraktığı etkilere değiniyor. C., Belki de sevgi görmediği için ilişkilerinde de başarılı değil, bir süre sonra monotonlaşmaktan çekinerek yaşıyor sürekli. İnsanların onu anlayacağına olan inancını da yitirmiş. Herhangi bir uğraşı olmadan, aramak ve bulamamak arasında bir kısır döngü içerisinde. Ona bir tavsiye vericek olsam gidip bir hayvan sahiplenmesini önerirdim. Kadınlarda aradığı teyzesini (sevgisini) belki de bir köpekte bulucak bunun ona iyi geleceğini düşünüyorum. Kitabı okurken bazı anlar Oğuz Atay okuyormuş gibi hissettim karakteri o yazmış gibiydi özellilkle kafasındaki düşünceleri okuduğum sırada hissettim bunu. Ve bundan oldukça zevk aldım. Güler ve Ayşe ićin de bişeyler yazmak istiyorum bence C. Onları sevdi kendi çapında. Sevgiyi arayan birinde ne kadar sevgi bulunursa o kadar işte. C. küçüklük tranvmalarından kurtulabilse güzel bir ilişkileri olabilirdi özellikle Ayşe'yle ama bunun için önce C.nin kendini iyileştirmesi gerek... Kitabı genel olarak sevdim C. için üzgünüm imkansız gibi duruyor ama umarım bir gün aradığını bulur ve kendini bu kadar yalnız hissetmez. Ya da belki kabullenip vazgeçmek onun için daha iyi olur. Aylaklığı bir yana bırakmayı deneyip Kendine bir uğraş aramaya başlayabilir. Herkesin yapmaktan zevk aldığı bir şey mutlaka vardır. Yeni şeyler deneyip kendini( bunu söylemek üzücü ama) kandırabilir.
Aylak AdamYusuf Atılgan · Can Yayınları · 201971,1bin okunma