"Bizden başka canavar yok!"
2022 23. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2022 17:55
Uzun zamandır bir kitabın başında saatlerce oturamamıştım. Bu kitabı okuyarak başladım oturmaya. Bir vahşetin kitabı gibiydi. Başta her şey çok masumdu ve çok güzel bir adaya düşmüşlerdi. Çocuklar vardı ve en fazla ne olabilirdi diye düşünüyordum okurken. Ama sayfalar geçtikçe o masum çocukların bazılarının nasıl canileştiğini ve hatta sonucu ölümlere varan olayları gerçekleştirmeleri sonucunda her şey bambaşka bir hâl aldı. Akıl devreden çıktı ve ilkel insandan farkları kalmadı. Bu olayların hepsi çocukların başından geçti. Kurallar yok, eğitim yok, büyükler yok, kısıtlama yok sadece ve sadece avlanmak var, aslında burada çocukların doğasının saf olmadığını da görüyoruz. Yüzlerine sürdükleri o boyanın ardında gerçek kişiliklerini ortaya çıkaran çocuklar var; akıllarıyla hareket eden çocuklar da var. Buna uygun en güzel açıklamayı Mine Urgan eserin sonunda yapmış: "İyilik ve kötülük hepimizin içinde var önemli olan iyiye yönelen içgüdüleri geliştirip kötüye yönelen içgüdüleri engellemektir. Uygarlığın amacı da budur aslında. Oysa Sineklerin Tanrısı 'ndaki çocuklarda, kötülüğe yönelik duygular kökünden kazılmamış, bazı yasaklarla sınırlandırılmış ancak." Sineklerin Tanrısı
Hayat ve İnsan
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma