2022 11. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2022 17:37
"Bir kuşu özgür olduğuna ikna edebilmek niye dünyanın en zor işi?" Sürüsündeki diğer martıların aksine uçmayı, öğrenmeyi, sınırlarını zorlamayı seven bir martıdır Jonathan Livingston. Diğer martılar gibi bütün gün çığlık çığlığa yemek peşinde koşmaktansa yükseklere uçmayı tercih eder. Özgür olma isteği diğer martılarca kendilerine hakaret, büyük bir onursuzluk sayılır ve Jonathan sürüden atılır. Tek başına, uçma, özgür olma isteğinin peşinden gider Jonathan. Toplumda kabul edilen normalin ufacık bile dışında olan birini gördüğünde, insanlar da tıpkı martılar gibi o kişiyi kendi normallerine zorlama, istedikleri gibi olmazsa da dışlama eğiliminde. Oysa normal ne? Dünyada milyarlarca insan yaşıyorken tek bir doğrunun, tek bir yaşam biçiminin doğru olması nası mümkün olsun? Jonathan'ın özgür olma isteği, bizim toplumda kabul görmek pahasına kendi isteklerimizden vazgeçmememiz, kendi sınırlarımızı zorlamamız için de bir ilham bence. Yazarın yıllar önce yazdığı, ancak uzun bir süre kitapta yer almayan dördüncü bölüm de yeni basımlarında mevcut. Akıcı, bir solukta okuyabileceğiniz bir öykü.
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201680,2bin okunma