Paralel Evrenlerin Birinde Biz…
2022 17. kitabı
Fıkra bu ya, Oflu dayının birine Ruslar hakkında ne düşündüklerini sormuşlar. Amca “Kırgınım!” demiş. “Yol yapıp gittiler ama kaç yıldır yolların ne halde olduğuna bakmadılar.” Doğu Karadeniz insanının göremediği hizmet hakkında mizahi eleştirisi… Bir zaman da sözüne neden olduğu anlaşılmayacak şekilde güvenilen bir amca da Kurtuluş Savaşı’mız hakkında “Keşke Yunanlar kazansaydı.” demişti. İşgalci kuvvetler, bir memleketin sadece yer altı ve yer üstü zenginliklerine mi sahip olmak isterler? Peki işgal altındaki insanlara bakış açıları nasıl olurdu acaba? Kendilerini doğuştan ayrıcalıklı, diğerlerini de hayvandan farksız bir varlık olarak görmelerine engel olacak bir şey var mıdır? Genellikle özgürlük düşünülür. Ama kendi özgürlüğü içerisinde işgalci kuvvetlere dalkavukluk edecek insanlar hiç akla gelmez. Ve onların zulmü bir kuvvete yaranabilmeleri için daha keskin olmayacak mıdır? İtalyanlar Ege’yi işgal ettiklerinde hastaneler ve yol yapım gibi bazı faliyetlerinden dolayı sempati toplamışlar. Gerçekten de bu faaliyetleri yapmışlar. Ancak birkaç işe yarar faaliyetleri genel olarak sömürü içgüdüsüyle hareket ettikleri gerçeğini değiştirebilir mi? Aklıma daha onlarca buna benzer soru geldi kitaptan sonra? İngilizlerin Myanmar işgalinde neler yaşanabileceğini bizzat sömürge polisliği sırasında deneyimlemiş Orwell, oradaki gerçeği tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor. İşgalci İngilizleri, onlarla işbirliği içindeki yerlileri ve baslı yönetimini Flory isimli nispeten ılımlı bir İngiliz’in aşkı arayışıyla bir bütün olarak anlatıyor. Her kitap masal anlatmaz. Bazen anlattığı paralel evrendeki bizim hikayemizdir. George Orwell
Burma GünleriGeorge Orwell · Can Yayınları · 20244,078 okunma