Ya Tahammül Ya Sefer Kitap İncelemesi
2019 67. kitabı
Tipik bir Mustafa Kutlu tarzında uzun hikaye şeklinde bir eser. Büyük tutkularla çıkılan yollar; kendinden çok emin edilen laflar, verilen sözler, yapılan davranışlar; sanki hiçbiri yaşanmamış gibi unutulan geçmişler; kendi korkusu sebebiyle karşı tarafa agresif davrananlar ve karşı tarafı suçlu bulanlar; doğan, büyüyen, ölen bu kısır döngü... Kitabı ikinci okuyuşum ama ilk okuyuşumdan geriye hiçbir şey kalmadığını şimdiki okuyuşumda fark ediyorum. Ya ben bu kitabı okuyup anlayabilecek ve kendine bir şeyler çıkarabilecek olgunluğa ulaştım ya da o zaman okuduğumda benim için sadece bir hikaye kitabıydı. Her ne olursa olsun kitabın almak isteyene vereceği çok mesaj var. Zamanında ötekileştirdiği topluluklara dönüşen insanlar var mesela, ya da "Ben her şeyi dava için yapıyorum" deyip o yoldan sapanlar var. Hiç o yollara girmeyen de var, sonradan arayıp bulup o yollara dalan da. Sanki içinde bulunduğumuz toplumun panoramik bir görüntüsü ve güzel bir gözlemi var. Şunu hatırlatarak incelememi bitirmek istiyorum: sizin büyük heveslerle çıktığınız yollardan dönen insanlar, o yola çıktığı için pişman olanlar, hiç o yola girmemiş olanlar, topallayarak da olsa o yolda ilerleyenler, sizi yargılayanlar ve sizin yargıladıklarınız olacak. Tüm bunlara hazırlıklı olun; çıkacağınız yol hayırlı, yolunuz açık olsun. Kitaptan Alıntılar -Yok, alışmışız, illa gavur gelecek inceleyip araştıracak, memleketine dönüp yayın yapacak, biz de ondan alacağız, tercüme ile... -...Kimden yanasınız? Baş dik, gözler ilerde, kalbin çarpıntısı ve ruhun yükselişi: Hak'tan yanayız. Ah ne kadar tatlı, biz de haktan yanayız, daha doğrusu herkes haktan yana. Siz kiminle birlikte haktan yanasınız? Ya Tahammül Ya Sefer Mustafa Kutlu
İnceleme
Ya Tahammül Ya SeferMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 201315,7bin okunma