Herkese merhaba. Stefan Zweig tarafından yazılan Kızıl kitabı 1908 yılına ait bir novelladır.
Benger adındaki bir öğrenci tıp öğrenimi görmek için taşradan Viyana' ya gelir ve hikayemizin konusunu şehre gelen bu öğrencinin yaşadığı şaşkınlık, yalnızlaşma ve yabancılaşma oluşturuyor. Yalnızlığından kurtulmak için komşusu ve hukuk öğrencisi olan Schramek ile arkadaşlık kurmaya çalışsa da bu ilişki onun hayattan iyice uzaklaşmasına, aldığı eğitimden bile vazgeçmesine neden olacaktır. En sonunda ev sahibinin kızıl hastası olan kızı onun hayatının anlamını bulmasını sağlar.
Stefan Zweig' ın diğer eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de Sigmund Freud' un etkisini görmek mümkün. Freud' un insanda bulunan iki temel duygunun cinsellik ve saldırganlık olduğu düşüncesi eser içerisinde dikkat çekiyor. Aynı zamanda yazarın bu eserinde, Darwin' in güçlü olanın hayatta kalması görüşünden de etkilendiğini açıkça görebiliyoruz.
Eserde dikkatimi çeken diğer bir nokta ise yazarın karakter betimlemelerindeki başarısı oldu. Karakterlerin bu denli başarılı anlatılması beni hikayenin içine çekti ve hikâyenin birçok yerinde onu okuyormuşum gibi değil de yaşıyormuşum gibi hissettiğimi söyleyebilirim.
Herkese iyi okumalar dilerim.