Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

684 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
İBN-İ HALDUN, FELSEFE ve BİLİM KONULARINDA BİR İNCELEME
İbn-i Haldun’un Mukaddime’sini bir sahaftan yıllar önce almıştım. (MEB Yayınları III Cilt) Zaman zaman kitaba göz attıkça yazar ve kitabın sığlığı, bilimsel metotlara pek itibar edilmediği aşikâr olsa da, yazar ve kitabı tanımak için de olsa kitabın birinci cildini okudum. Mukaddime’den bir önce de Herodotos’un Tarih’ini okumuştum. Herodotos ve
Mukaddime I
Mukaddime Iİbn-i Haldun · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 199150 okunma
·
205 görüntüleme
Sibel okurunun profil resmi
Insan yaşamı üzerine çok farklı beklentilere sürükleyecek bir kitap olduğunu düşünmüştüm, incelemeniz zaten günlük yaşantımda karşı olduğum bir düşünceyi hazır bir tepside önüme koymuş gibi oldu. Sizin aracılığınız ile de olsa bu kitap hakkında bir öngörü oluşturdum. Elinize, emeğinize sağlık.
Halil Korkmaz okurunun profil resmi
Ben Mukaddime'nin mutlaka okunmasından yanayım. Şayet incelememden ötürü İbn-i Haldun'u bir üfürükçü gibi yazmış biri olarak düşünürseniz üzülürüm. Benim itirazım örneğin "evrimi İbn-i Haldun keşfetti ama Müslüman olduğu için evrim teorisi ona değil, Darwin'e aitmiş gibi gösterildi" denilmesinedir. Şayet İbn-i Haldun bu tespitini din-Tanrı'ya bağlamadan yapsaydı, kuşkusuz teori ona mal edilirdi. Ben İbn-i Haldun'un bu bilimsel araştırmalarını Allah'a bağlamasını, buna inandığından değil, dini baskılardan konkusundan dolayı, gereksiz din/iman vurgularına girdiğini düşünüyorum.
Sibel okurunun profil resmi
Tabi Spinoza' nın ateşin ve odunun bol olduğu bir dönemde yaşaması gibi İbn' i Haldun' unda benzeri bir baskıya maruz kaldığı öngörülebilir.
Halil Korkmaz okurunun profil resmi
Tabi ateş korkusundan mı yoksa öyle mi inanıyordu emin değilim ama örneğin "Coğrafya kaderdir - Kıtlıkta ölenler, açlıktan değil, bollukta çok yemeye alıştıklarından öldüler - Teknoloji, fen, medeniyet milletler ve devletler için yıkımdır, çöküntüdür, sonun başlangıcıdır" gibi olağanüstü tespitleri olan birisinin araştırma ve akıl ürünü olan bu bilimsel verileri Tanrı'ya bağlanmasına gönlüm razı değil doğrusu.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.