İsminden ve Filminden Çok Başka Bir Eser
2022 5. kitabı
Evet. Tolstoyla tanıştığım; fazlaca içselleştirdiğim zaman zaman öfkelendiğim karakterle dolu, gerçekten daha gerçekçi bu kitabı kendimce yorumlamaya cüret ediyorum. Kitabın adı Anna Karenina olmasına karşın baş karakterimiz ne Anna ne eşi ne de sevgilisi Vronski. Anna, bazen eşiyle bazen aşığıyla bazen de toplumun değerlerine sahtece sahip çıkan sosyeteyle ettiği savaşta ağır yara alan ama ölümünü iç benliğiyle yaşadığı çatışmada kucaklayan bahtsız bi karakterden fazlası değil. Vronski ise Anna'nın kalbini önce çalan sonra da O yanarken içi sızlayarak izleyen sığ bir aşıktı o kadar. Benim kendimi yakın hissettiğim yer yer hayran kaldığım ve nefes alış verişlerini duyacak kadar gerçekçi bulduğum zannımca Tolstoyun da en sevdiği karakter; Levin. Levin kitapta yetişkin birinin yaşadığı soyut somut her türlü sorunla karşılaşıp yüzleşip onlara galip gelen; verdiği kararlarla, kararsızlıklarla, kaldığı ikilemlerle, sorguladıklarıyla, hissettikleriyle ve de hissedemedikleriyle, samimiyetiyle, aşkıyla en gerçek, okurken de en çok keyif veren karakter. Ki Levin eminim kendini güçlü ve dayanıklı biri olarak görmez çoğu güzel sıfatı taşıdığının farkına varmazdı. O alçakgönüllülüğü, hislerine sahip çıkma cesaretine sahip oluşu yeni fikirlere açık olmasıyla beraber eskilerin de hakkını vermesi ve çok daha fazlasıyla açık ara favori karakterim. Tolstoyun kitapta en çok Levine yer vermesini göz önünde bulunursak O da bu mütevazı ruhlu karaktere kalbinde daha çok yer açmış olmalı ki mürekkebini en çok Levin için harcamış. Kitaba dönecek olursak ölüm ve doğum sahneleri öyle gerçekçiydi ki okurken salt bi stres tuhaf bi endişe hissettim. Onun dışında Levinin inanç yaşam ve şahsiyet hakkında uzun uzun düşündürmesi ve sonunda Yaratıcının varlığına gönülden inanıp daha iyi bir insan olmak
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,5bin okunma