Psikanalizin doğumuna şahitlik edip, felsefenin en karanlık sokaklarından aydınlığı arayan bir kaç entelektüel insanların sohbetine eşlik edeceğiniz muhteşem bir eser. Bu sohbetlerin arasında kalmış olmak, gerçek hayatta felsefik bir sohbet arkadaşımın yokluğu kalbimi acıttı desem yeridir. Her insan derinlere inip oranın soğuk havasını soluyup ve eşlik edilmesi için bir dost arıyor ve ben bunu bu kitapla yaşadım. Bu sohbetin bitmemesini isteyen sadece Breuer ve Nietzche değildi, anlamak için gözümü kapatıp anlamlandırmaya hayatıma öz yaparak içtim kitabı. Bu eseri okurken kimi zaman yalnızlığımla gurur duydum, kimi zaman dostlarıma özlem duydum. Dostluk yalnızca anlaşıldığında ve anlamlandırıldığında bir nimete dönüşüyor.
Kitabın içindeki bir çok satırın altını çizmekten kitap karalamaya döndü. Kişiliklerin çözümlenmesini, saplantılardan kurtulmanın yollarını, kendine içe doğru bakan insanların yolunu bulmasının daha kolay olduğunu, Tanrıyla ve Tanrısız yaşamanın her türlüsünün nasıl birşey olduğunu, özgürlüğün ama kendine karşı olan bir özgürlüğün nasıl hafifletici olduğunu okuyacaksınız.
Muhteşem bir kurguyla, edebiyatın sokaklarında felsefe ve psikolojiyle harmanlanan bir yolculuk yaşayacaksınız. Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom