YANGIN VAR
2022 101. kitabı
Merhaba arkadaşlar bugün Türk tiyatrosunda kanto sanatının doğuşu, gelişmesi ve yok oluşunu anlatan bir eser ile beraberiz. Günümüzün önemli oyuncularından olan Şebnem özninal hocamızın kantocularla ilgili bir kitap yazması tiyatro bakımından önemli bir olay. Yazarımız bu kitabında kadınların tek başına sokağa çıkamadıkları, hiçbir konuda söz sahibi olamadıkları bir dönemde sahneye çıkıp, kimseye aldırış etmeden süslü elbiseler giyecek, isyanlarını dile getirecek, söylenemeyeni söyleyecek kadar cesur olan kantocu kadınları ele almıştır. Varlıklarını bu şekilde ispat etmiş ve bugünkü kadın kimliğinin oluşturulmasına ön ayak olmuşlar. İsimleri unutulsa da sesleri hala yankılanan kadınlar onlar. Bu kıymetli sanatı tarih sayfalarına gömülmeye mecbur bırakılmış. Tiyatro izlemeyi çok severim ama tiyatro konusunda bahsedilen herhangi bir kitabı okumak beni biraz sıkıyor. Ancak Şebnem Hocamız bu kitabı öyle güzel derlemiş ki zevk almamak imkansız. Açıkçası daha önce kantocularla ilgili ya da kantolarla ilgili herhangi bir bilgiye sahip değildim. Bu kitap bana onları öğrenip ve anlamamı sağladı. Kitabımız kantonun doğuşu, yükselişi, dönemleri, sanatta batı esintisi, Osmanlı döneminde kanto, Cumhuriyet döneminde kanto, taş plak kayıtlarında kanto, kanto yazarları, mekanları, çeşitleri, mecmuaları, kantonun acı yüzü ve kantonun yarattığı müzikal değişimler olmak üzere 14 başlıkta anlatılmış. Sizlerin de tiyatroya ilgisi varsa bu kitabı okuyun derim.
Roman
Yangın VarŞebnem Özinal · Yediveren Yayınları · 011 okunma