Yangın Var

Şebnem Özinal
Yediveren Yayınları

2022 291. kitabı
19. Yüzyılda Osmanlı'da başlayan yenilenme hareketleri ile hayatımıza Kanto girmiştir. Işıl ışıl giyinen insanların sahnede bizleri güldürmek için yaptıkları eğlenceli danslar olarak bilinen Kanto'nun tarihçesini okuyoruz kitapta. Kanto'nun dönemleri, yükseleşini detaylıca fotoğraflar eşliğinde okurken çok eğlendim. Peruz Terzakyakan, Küçük Verjin, Amelya Hanım, Huysuz Virjin gibi ünlü kantocularında hayatlarına tanık oluyoruz. Ayrıca Kanto yazarlarına ve Kanto mekanlarını da öğrendiğimiz kitap bizlere Kanto tarihini anlatarak bilgilendirici bir anlatım sunuyor. Oyunculuğuna da çok sevdiğim yazarımız o kadar güzel bir eser yazmış ki okurken elimden bırakamadım. Kanto'nun bu kadar eğlenceli olduğunu bilmiyordum. Sahnede göz kamaştıran Kantocular izleyiciler ile yakınlık kurarak belli bir hayran kitleleri oluşturmuşlar ve günümüze kadar gelmişlerdir. Kanto'nun bilinmeyen yönlerini merak eden herkese tavsiye ederim.
2022 323. kitabı
Dans etmeyi sever misiniz??? Karanlık tiyatro sahnelerinin ışıl ışıl parlayan asi kadınları dedikleri kantocularla tanışmaya ne dersiniz?? Tabi tarihini öğrenerek .. 19.yy Osmanlı 'da başlayan İtalyanca "Cantare" kelimesinden dönüşerek kanto ismi ile hayatımıza girmiş bir Dans.....özellikle kadınların söyledi tiyatro oyunundan önce sergiledikleri dansli şarkılar olarak başlamış.. Bizim tarihimizde başladığı dönem, şarkılar ve hangi zamanlarda daha çok izlendigi resimlerle anlatılmış. Nurhan Damcioglu 'ndan Huysuz Virjin'e, Oya Alasya'dan Ayben Erman 'a kadar gazinolarda sahne alan eski sanatçılara da yer verilmiş.... Kısa eser sayesinde bilmediğimiz terimleri ve dansın birde bu yüzünü öğrenmek isteyenler için tiyatrocu Şebnem Ozinal anlatımına hazır olun
2023 6. kitabı
"İsimleri unutulsa da sesleri hala yankılanan kadınlardır onlar. Günümüzde popülaritesini yitirmiş bir sanat olması; ne yazık ki icracısı olmaması, bu kıymetli sanatı tarih sayfalarına gömülmeye mecbur bırakmıştır." #alıntı İşte bu mecburi gömülmeye içi elvermeyen #şebnemözinal , sadece bedenini, zamanını değil gönlünü de bu işe adayarak, tüm zorluklara göğüs gererek, belki de "bitti" dedikleri yerden yeniden başlayarak yılmadan, usanmadan mesleğini icra eden, "Kanto Sanatı'na ve Sanatçılarına" yer vermiş. Kanto nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, nasıl aşamalardan geçmiştir, bu sanata gönlünü kimler vermiş, neler yapmışlardır? Çok büyük bir emekle ele alınmış #yangınvar kitabı gerek kaynakça bölümü, gerek fotoğrafları, gerek verdiği bilgileri ile milenyuma inat sizi maziye götürüp, "ne günlerdi," dedirtecek nitelikte bir araştırma eseri. Ahde vefanın en güzel örneklerinden biri. Kesinlikle tavsiye edeceğim eserlerden. Benim son dönmelerine yetişip hep televizyondan izlediğim insanın içini haraketlendiren müzik ve görsel solenleriyle aklıma gelen ilk iki isim Nurhan Damcioglu ve Huysuz Virjin. O şıkır şıkır kıyafetler, eğlenceli sözler... 'Aman çıtı pıtı mini mi mini Mis kokuyor pembe teni Gel bir parça koklaşalım, vallahi soldurmam sizi. Yangın var yangın var Ben yanıyorum, yetişin a dostlar tutuşuyorum (Ay, ay, ay)" Kanto diyince benim kulağımda çınlayan melodiler bunlar. Sizin melodiniz ne? Kanto diyince sizin aklınıza neler ve kimler geliyor? Hadi yorumlarda buluşalım #yediverenyayınları #yediverenvakti
Araştırma-İnceleme
YANGIN VAR
2022 101. kitabı
Merhaba arkadaşlar bugün Türk tiyatrosunda kanto sanatının doğuşu, gelişmesi ve yok oluşunu anlatan bir eser ile beraberiz. Günümüzün önemli oyuncularından olan Şebnem özninal hocamızın kantocularla ilgili bir kitap yazması tiyatro bakımından önemli bir olay. Yazarımız bu kitabında kadınların tek başına sokağa çıkamadıkları, hiçbir konuda söz sahibi olamadıkları bir dönemde sahneye çıkıp, kimseye aldırış etmeden süslü elbiseler giyecek, isyanlarını dile getirecek, söylenemeyeni söyleyecek kadar cesur olan kantocu kadınları ele almıştır. Varlıklarını bu şekilde ispat etmiş ve bugünkü kadın kimliğinin oluşturulmasına ön ayak olmuşlar. İsimleri unutulsa da sesleri hala yankılanan kadınlar onlar. Bu kıymetli sanatı tarih sayfalarına gömülmeye mecbur bırakılmış. Tiyatro izlemeyi çok severim ama tiyatro konusunda bahsedilen herhangi bir kitabı okumak beni biraz sıkıyor. Ancak Şebnem Hocamız bu kitabı öyle güzel derlemiş ki zevk almamak imkansız. Açıkçası daha önce kantocularla ilgili ya da kantolarla ilgili herhangi bir bilgiye sahip değildim. Bu kitap bana onları öğrenip ve anlamamı sağladı. Kitabımız kantonun doğuşu, yükselişi, dönemleri, sanatta batı esintisi, Osmanlı döneminde kanto, Cumhuriyet döneminde kanto, taş plak kayıtlarında kanto, kanto yazarları, mekanları, çeşitleri, mecmuaları, kantonun acı yüzü ve kantonun yarattığı müzikal değişimler olmak üzere 14 başlıkta anlatılmış. Sizlerin de tiyatroya ilgisi varsa bu kitabı okuyun derim.
Roman
2022 118. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2022 22:44
Merhaba sevgili kitap kurtları bugün sizlere araştırma tarzında yazılmış bir kitapla geldim Sanırım ilk defa bu tarz bir kitap okuyorum ya da uzun zamandır okumadım. Kitabımız 'kanto' dan bahsediyor. Bu zamana kadar ben de duymamıştım ne olduğunu. Kanto kadınların hem şarkı söyleyip hem de bedenlerini sergiledikleri ve dans ettikleri bir şeymiş. Kitap Kanto nedir, kimler kantoculuk yapmış, hangi tiyatrolarda yapılmış, kimler yazmış, ne zaman çıkmış, Türk tiyatrosuna ne zaman girmiş gibi tarihinden bu yana anlatılmış. Farklı farklı kişileri tanıma imkanı buldum bu kitapta. Mesela Adile Naşit'in ailesini öğrendim. Daha sonra Seyfi Dursunoğlu'nun da Huysuz Virjin olarak Kanto yaptığını ve daha nicelerini. Araştırma tarzında yazılmış, geçmişiyle alakalı bilgiler veren kitaplar okumayı seviyorsanız tam size göre. Ben yeni bir şey öğrendiğim için mutluyum. Sevgiyle ve kitapla kalın Yazarımızın/oyuncumuzun kalemine sağlık
Bulabilen okusun
2026 3. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2026 09:51
Yaşıtlarım, eğer araştıran varsa ülkenin sanatının nasıl bugünlere geldiğini görmek isterse bu kitabı bulmalı ve okumalıdır özellikle sahne sanatlarıyla uğraşacak olanlar. Çünkü resmen yol gösterici bir rehber kitap niteliğinde
Duygu ve Düşünce
2022 700. kitabı
Kanto; Osmanlı döneminde, 19. yüzyılda kadınların, sahneye çıkması bile güçken, hatta neredeyse imkansız olduğu dönemlerde, eğlence amacıyla, parlak kıyafetleriyle yaptıkları müzikal gösteri şeklinde hayata geçmiştir. Kadınlar kantolarıyla Türk tiyatro tarihininde, üstünde durulması gereken çok önemli bir basamağını oluşturmuştur. Aynı zamanda tiyatro dünyasına da yepyeni bir yön vererek büyülü bir dünya yaratmışlardır. Türk Müzikal Tiyatro Dünyası’nın unutulmaması gereken ilk büyük efsanevi starlarından Nurhan Damcıoğlu, Huysuz Virjin, Oya Alasya, Ayben Erman gibi daha nicelerine de yer verilmiş kitapta. Hatta çoğumuzun televizyonlardan Nurhan Damcıoğlu sesi ve dansıyla hatırladığı kantonun tarihine de ışık tutmuş yazar, oyuncu ve tiyatrocu Şebnem Özinal. Kantoya dair merak edilen herşey için mutlaka tavsiye ederim. #YangınVar ^ ^ #alıntı Enerjik ve hareketli olduğu kadar, düşündürücü hicivler içeren mimik ve ifadeleriyle, seyircisi ile doğrudan diyolog kuran kanto tamamen bize özgü, mozaik kültürümüzün ürettiği bir dans sanatıdır. ^ ^ @yediverenyayinlari @sebnemozinal #bloghemsire #dans #kanto #sanat

Şebnem ÖzinalYazar · 1 kitap
Güzin Şebnem Özinal (d. 1971, Ankara), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Şebnem Özinal, bir aktüalite dergisinde tiyatro röportajları da yapmıştır. 1991 yılında Seray Sever, Defne Samyeli, Aslıhan Koruyan, Pınar Özdemir gibi isimlerle Miss Turkey yarışmasına katılmıştır. Daha sonra, Dostlar Tiyatrosu, Tiyatro İstanbul, Ali Poyrazoğlu, Tiyatrokare, Dormen Tiyatrosu gibi topluluklarda rol aldı. Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra, birçok Televizyon ve Sinema çalışması da yapmaktadır. 2005 yılında evlendiği Şefik Öztek'ten 2018 yılında boşanmıştır. Çiftin nikah şahitliğini oyuncu Ziya Kürküt yapmıştı.