···Okunma: 12 Kasım 2022 18:59 Kitabın basımı olmadığı için önce 2004 yılında BBC yapımı olan uyarlama diziyi izleyip sonrasında kitabı okudum. Birçok kişiye birden çok kez diziyi önerdim, izleyin, şans verin diye. Hatta yayınevlerine de ara ara yorumlar attım, bu kitabın çevirisini yapıp yayınlar mısınız diye. Nihayet kitap basıldı ve ben de okudum.
Kitap son kısma kadar diziyle oldukça paralel gidiyor. Dolayısıyla izlediğim bir şeyi okumak beni hayli yavaşlattı. Klasikleri seven biriyseniz, Jane Austen okumaktan keyif alıyorsanız bu kitap tam size göre. "Kuzey ve Güney"in, Austen'ın "Gurur ve Önyargı"sıyla benzerlikleri olduğunu söyleyebiliriz. Fakat anlatılan hikayeyi hem Gurur ve Önyargı'dan hem de diğerlerinden ayıran önemli farklar var. Hikayemiz Hale ailesinin taşradan bir sanayi şehri olan Milton'a taşınmasıyla ilk yol ayrımını yaşıyor. Hale ailesi Milton' da sefaletle karşılaşıyor; Milton yaşam mücadelesinin hüküm sürdüğü yorucu bir şehir. Tabiri caizse olaylar daha karanlık bir atmosferde geçiyor. Kitapta çok güzel bir aşk var, fakat kitap sadece bir aşk ilişkisini anlatmıyor. Kitap Sanayi Devrimi sonrasında işverenler ve işçiler arasındaki ilişkileri odağa alıyor. Hak ettiklerini alamadıklarını düşünen işçiler, yapılan grevler, işlerini devam ettirmeye çalışan patronlar, yoksulluk hikayenin temalarını oluşturuyor ve tabi ki aşk. Fakat bu kez diğer klasiklerdeki gibi Mr. Darcyler Mr. Knightleyler karşılamıyor bizi; bir tüccar olan ve ticari işlerini yürütmeye çalışan John Thornton ile tanışıyoruz. Ve Margaret; gururlu ve bir tüccar olduğu için Mr. Thornton'a önyargı ile yaklaşan Margaret. Fakat Margaret'ı da anlıyoruz, Mr. Thornton'ı da. Aşkın ve yaşananların ikisini de nasıl değiştirdiğini okuyoruz.
Çok nadir olan bir şeydir bu ama dizi uyarlamasını çok daha fazla sevdim. Hem kitabı okumanızı hem de diziyi izlemenizi öneriyor ve şimdiden keyifli okumalar ve izlemeler diliyorum.