···Okunma: 21 Ekim 2022 09:48 Birileri siz yaşamınızı sürerken dillendiremediğiniz acıları ustalıkla kaleme almış ve uzun yıllar aynı dirilikte kalmayı başararak yaşayan acısını size yansıtmayı başarmıştır. Tezer Özlü.
Adını defalarca duymama rağmen okumak için hep beklediğim bir kadındı. Dilini, anlatım tekniklerini seveceğimi bilmeme rağmen hep bir vaktinin olduğuna inandığım. Okuduğum her kitap gibi. Tezer Özlü okumak beni hep durağanlaştırmıştır. Düşünmeye zorlamış, afallatmıştır.
Okurken anlarsınız, sayfadan acılar dökülür. Tam hepsi birden dökülüp gitmesin diye diğer sayfaya geçerken acılar üst üste gelir. Çoğu burada bırakır kitabı. Dayanamaz.
Eski Bahçe Eski Sevgi aslında ilk zamanlarda yalnızca Eski Bahçe’ydi. 1963 yılında dergilerde yayımladığı eserlerinden oluşuyordu. Ölümünün ardından, daha sonra yazdığı öykülerle birlikte Eski Sevgi adıyla buluştu. Yıl 1987.
Gözlem yeteneğinin üst safhada olduğunu düşündüğüm bir kadın Tezer. Gözlemledikleri zihnindekilerle birleşince ortaya inanılmaz eserler çıkmış. Yazılarında anlattığı her yeri gezmiş olursunuz. Öyle üstün körü bir hayalden bahsetmiyorum. Ayağınız komodine çarpar. Şifonyerin üzerinde dolaştırdığınız elinize gri bir kir bulaşır. Bunalıp perdeyi açmak istersiniz ve orada sizi kim bilir ne zamandır bekleyen odanın pas tutmuş hali kornişe takılır. Yağmurlu bir günse şu an burada güneş var diyemezsiniz. Tezer Özlü ne anlatıyorsa odur. Hissetmez yaşarsınız.
Okuyun rica ederim.