Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Merve

Sabitlenmiş gönderi
Kişisel sorunların verdiği yorgunluğun içinde hareket ihtiyacı ve eylem açısından canlı geçmiş sayılabilecek bir yaşantının cılız bir tekrarı.
Sayfa 232 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kitap Korkusu
Kitaptan niçin korkarlar? Bunu bir türlü anlayamadım. Kitaptan korkmak, insan düşüncesinden korkmak, insanı kabul etmemektir. Kitaptan korkan adam, insanı mesuliyet hissinden mahrum ediyor demektir. ''Bırak, senin yerine ben düşünüyorum!'' demekle, ''Falan kitabı okuma!'' demek arasında hiçbir fark yoktur. İnsanoğlu her şeyden evvel mesuliyet hissidir ve bilhassa fikirlerin mesuliyetidir. Ondan mahrum edilen insan, kendiliğinden bir paçavra haline düşer.
Sayfa 67 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Hayatta övünebileceğim tek zaferim belki budur, yani kitaptan korkan, düşünceye had çekmek isteyen bu adamı yanımdan kaçırtmamdır.
Sayfa 67 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
BİR BAYRAM HAZIRLIĞI
Türk milleti gerçekçi, kendini ve etrafını görmesini bilen, hakikati en korkunç manzaralarında bile karşılamaktan yılmayan bir millettir.
Sayfa 55 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Hayat Karşısında Münevver
Geniş hayat önümüzdeki bin başlı bir muamma gibi duruyor. Onu çözdükçe kendimizi bulacağız; hakiki şahsiyete, hür san'ata kavuşacağız. Ağaç güneşte serpilir, fakat toprağın derinliklerindeki kökü ile beslenir. İnsanoğlu kendi ferdiyetini bile ancak içinde yaşadığı cemiyetle idrak eder.
Sayfa 52 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
''At kalbini girdâba, açıl engine, rûh ol!'' Yahya Kemal
Sayfa 48 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Birbirini anlamayan iki âlemin ortasında, bir düğüm noktasında yaşamış olmanın bize yüklettiği zahmetler, o zaman gerçek ve ön safta hayatın nimetleriyle ödenecektir.
Sayfa 47 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Biz ise ''Bugün bile'' değiliz; yarınız.
Sayfa 48 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Asıl Kaynak
Fuzûli'yi, Bâki'yi, Nedîm'i, Galib'i, kendilerine lâyık olan yüksekliklerde seyretmekten haz duyuyoruz, dağınık bazı hayat şekillerini, gelenekleri kaybolmaktan kurtarıyoruz. Vâkıa bunların bazısını henüz pek acemice yapıyoruz ve yaptıklarımız, yapmamız lâzım gelenlerin yanında henüz çok azdır.
Sayfa 47 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Medeniyet Değiştirmesi ve İç İnsan
Cesaret edebilseydim, Tanzimat'tan beri bir nevi Oedipus kompleksi, yani bilmeyerek babasını öldürmüş adamın kompleksi içinde yaşıyoruz, derdim.
Sayfa 42 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Cemiyet meselelerini tetkike alışmış dikkatli bir göz, on sene sonra, nelerden vazgeçeceğimizi şimdiden kestirebilir.
Sayfa 37 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Gençlerimizin bir çok eksikliği umumî kültür seviyesinin düşüklüğünden geliyor. Kaldı ki hakikaten yetişecek olanlar için dahi tercüme eser zaruridir.
Sayfa 36 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
behemehal: her durumda, ne olursa olsun.
Orta münevver, behemehal bir ecnebî dili öğrenmeye mecbur değildir. Ama kendi dilinde, onu dünya fikir hayatını takipten mahrum edemeyiz.
Sayfa 36 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Hakikat şu ki, Güzel Sanatlar Akademisi kurduk, mütehassıs getirdik, Konservatuar kurduk, Devlet Tiyatrosu açtık; fakat bir güzel sanatlar politikasını kuramadık. Bari bundan sonra bu işi yapalım.
Sayfa 36 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
“Kültür ve Sanat Yollarında Gösterdiğimiz Devamsızlık” Denemesinden
Bu ilk akademinin lağvından sonra daima ortada bir Türk akademisinin kurulması fikri dönecek, fakat bir türlü karar verilmeyecektir. Bu yokluğu, memlekette ilim hayatının hâlâ gerektiği gibi kurulamaması, güzel sanatların ve edebiyatın bir türlü gerektiği gibi devletten yardım görememesi, sanat ve fikir meselelerinde efkar-I umumiye ile devlet arasında mutavassıt vazifesini görecek cihazın bulunmaması, tenkidin kurulmaması, hızlandırıcı mükâfatların ve vasıtaların eksikliği ve nihayet dil meselesindeki bugünkü cezir ve medli anarşi ile ödüyoruz.
Sayfa 32 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
2.554 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.