Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Turan tipini temsil eden Orta Asya, Maveraünnehir ve diğer yakın doğu Türkleri beyaz tenli, koyu parlak gözlü, değirmi yüzlü (“ay yüzlü, badem gözlü”), endamlı, sağlam yapılı erkek ve kadınları ile Orta-çağ kaynaklarında güzelliğe örnek olarak gösterilmiş, hatta İran edebiyatında “Türk” sözü bazen “güzel insan” manasında alınmıştır.
Sayfa 47
·
137 görüntüleme
Muhammed Nurullah Yiğit okurunun profil resmi
Kafesoğlu Hoca tamamen ideolojik yaklaşmış. Doğrusu biz Türkler sürekli idraksız, barbar ve yağmacı telakki edildik. Endülüsî'nin Tabakatül Ümem'i buna en basit kaynak.
Hilâl okurunun profil resmi
Kafesoğlu’nun bakış açısını hepimiz biliyoruz evet ama sizin örnek gösterdiğiniz en basit kaynak da Türkleri “telakki ederken” yansız değil. Dolayısıyla ikisi birbirini sıfırlıyor. Benim alıntımda güzellikten söz edilirken sizin değindiğiniz özellikler farklı. Değerlendirmelerimizi eşit zeminde yapalım. Ayrıca ne kadar kaba ve eğreti bir üslup bu böyle!
2 sonraki yanıtı göster
Hilâl okurunun profil resmi
Çinlileri de Türklerle birlikte anmakla beraber dünyanın en ileri milletleri olarak Fars, Arap ve batılıları göstermiştir. Üslup önemlidir beyefendi. Sözü edilen kaynaktaki ifadeler buz gibi yanlılık taşır -tıpkı sizin diliniz gibi-. “Barbar” sözcüğünü -diğer milletlere karşı- dünyanın kendisinden ibaret olduğunu zanneden Romalılar ve Çinliler kullanmıştır. Siz de bugün gelmiş, bu sözü kendi milletinize kullanıyorsunuz. Bana burada “konar-göçer bozkır kültürüne sahiptik” deseniz anlarım ama sizin sözlerinizi anlamam.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.