···Okunma: 18 Ocak 2021 00:53 Merhabalar, bugün çok sevdiğim bir şair olan Cemal Süreya'nın "Göçebe" adlı şiir kitabıyla geldim. Bu kitapla şairimiz 1966'da Türk Dil Kurumu Ödülü'nü almış. Bugün şairimizin kullandığı takma adlar üzerine bilgi verip kitabımıza geçmek istiyorum. Bu arada şairimizin asıl adı Cemalettin Seber. Bu zamana kadar yazı hayatında kendisi birçok takma ad kullanmış. Bunlardan bazıları şöyle: Cemasef, Osman Mazlum, Ali Fakir, Dr. Suat Hüseyin, Hasan Basri, Charles Suares, Suna Gün, Ali Hakir, Hüseyin Karayazı, Adil Fırat. Bunun dışında şairimiz küçüklüğünden beri iki isimli yazarlara özenir Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay vb gibi bir yazar olsa, nasıl ismi olacağını hayal edermiş. Ve Cemalettin'i kısaltıp Cemal yapar yanına çok sevdiği bir isim olan Süreyya'ı eklermiş. Cemal Süreyya Seber olarak, kullandığı bu isimden Seber'i de atmış zamanla ve Cemal Süreyya kalmış geriye. Son olarak da 1956'da çıkan Elma dergisinde soyadındaki iki "y" harfinden birini attığını duyuran şair, bir arkadaşıyla girdiği iddia yüzünden bunun gerçekleştiğini anlatmıştır. Hafızasına çok güvenen ve aklında telefon numaralarını çok iyi tutan şairimiz, bir telefon numarası yüzünden arkadaşı ile bahse girmiş ve kaybetmiştir. Kaybederse adından bir harf atacağına söz verdiği için de "y"lerden birini feda etmiştir. Gerçi ben bu hikayenin Sezai Karakoç'la olan farklı bir versiyonunu biliyorum. Artık hangisi doğru bilemiyorum.
**************************
Gelelim kitabımıza Göçebe, 1956'da yayımlanmış ve üstte de yazdığım gibi 1966'da da Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü'nü almıştır. Cemal Süreya, bu kitabında yer alan on yedi şiirini 1958 - 1965 yılları arasında yazmıştır. Göçebe'de yer alan şiirler daha önce çeşitli dergilerde (Yeni Dergi, Yeni Insan, Dönem, Pazar Postası) çıkmıştır. Şairimiz bu kitabında kendisinin daha bilinçli olduğunu söyler. Bu kitaptan yedi yıl önce çıkan Üvercinka'ya göre, daha toplumsal temaları ön plana çıkarırken, aşk temalı şiirleri azalır. Ülkü Tamer, Göçebe için "okundukça tadına varılan şiirler" der. Eğer siz de okudukça tadına varacağınız bu şiirleri merak ediyorsanız, Göçebe'yi okumanızı tavsiye ederim. Sanatla kitapla ve sevgiyle kalın dostlar.